Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μίλος Ζέμαν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, προηγούνται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τσεχία και θα αναμετρηθούν στις 25-26 Ιανουαρίου.

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ζέμαν είναι στο 24,7% και ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών Σβάρτσενμπεργκ στο 22%.

Στην τρίτη θέση με περίπου 16% είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ, αν και οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν δεύτερο.

Χαμηλότερα φαίνεται ότι κινείται ο Βλάντιμιρ Φραντς, καθηγητής μουσικής και συνθέτης, γνωστός για τα τατουάζ που φέρει σε όλο του το πρόσωπο.

Η υποψηφιότητά του είχε ρεύμα σε νέους και όσους δηλώνουν κουρασμένοι από την πολιτική. «Δεν ξέρω αν θα περάσω στο δεύτερο γύρο, αλλά το έθνος ξυπνά» είπε μόλις ψήφισε την Παρασκευή.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ο οποίος προβλέπεται να γίνει στις 25 και 26 Ιανουαρίου, θα αναδείξει τον πρόεδρο που θα αντικαταστήσει τον ευρωσκεπτικιστή προέδρου Βάτσλαβ Κλάους, η δεύτερη και τελευταία θητεία του οποίου λήγει στις 7 Μαρτίου.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Τσεχίας εκλέγεται από το λαό.

Το Σύνταγμα πάντως δεν δίνει πολλές αρμοδιότητες στον πρόεδρο, πέρα από το διορισμό του πρωθυπουργού-νικητή των εκλογών, των μελών της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

 

in.gr