Επικίνδυνη, όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, μιλώντας στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αδιέξοδο πρόγραμμα», σημείωσε ότι η Ελλάδα χρησιμεύει ως πειραματόζωο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο της ενίσχυσης των νεοναζιστικών οργανώσεων.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ανεργία άνω του 26%, για μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, για πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία φθάνει το 7%, αλλά και για τον στόχο του χρέους για το 2020.

Επισήμανε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν ήταν πραγματικό κούρεμα, αλλά μόνο κούρεμα για τον λαό και όχι για τις τράπεζες» ενώ είχε, όπως είπε, ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και όχι να μειωθεί, τελικά, το χρέος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η κατάσταση εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι βρήκε εκεί κυβερνήσεις και κόμματα που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.

«Η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι διαφορετική, αλλά ο αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας είναι κοινός. Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε κατά των πολιτικών λιτότητας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Την Κυριακή ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ, θα μιλήσει σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ενάντια στην κυριαρχία του τραπεζικού συστήματος: ειρήνη στους λαούς».

Θα έχει επίσης επαφές με τον πρόεδρο της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, με την πρόεδρο της Αριστερής Ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ και τον πρόεδρο του Αριστερού κόμματος της Σουηδίας Γιόνας Σγιέστεντ.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Αριστεράς στο Ανόβερο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook