Αυξητική είναι η τάση των εξαγωγών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν ύστερα από σχετικό αίτημα στο βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Β.Κεγκέρογλου.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο βουλευτής με ανακοίνωσή του:

«Με πρόταση που κατέθεσα πρόσφατα για την ανασυγκρότηση της παραγωγής και την υποστήριξη των δημιουργών ζήτησα και αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη εισαγωγών-εξαγωγών.

Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και ταυτόχρονα φανερώνουν αντοχή των εισαγωγών.
Μειώθηκε το αρνητικό ισοζύγιο αφού αυξήθηκαν οι εξαγωγές από το 2009, στο 2011 από 4,1 δις ευρώ σε 4,5 δις ευρώ.

Όμως, η επεξεργασία κατά κλάδο δείχνει ότι συνεχίζουμε να είμαστε ελλειμματικοί με σημαντικές εισαγωγές σε προϊόντα που μπορούμε να παράξουμε.

Η περίπτωση του μελιού είναι χαρακτηριστική, αφού αυξήθηκαν οι εισαγωγές μελιού και άλλων παρασκευασμάτων κατά 20%. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι εξαγωγές μελιού 40% .

Στα δημητριακά είχαμε αύξηση εισαγωγών επίσης κατά 20%.

Σημαντική και ενθαρρυντική είναι η αύξηση των εξαγωγών στα φρούτα και τα λαχανικά, με διατήρηση όμως των εισαγωγών.

Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι

«υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και για εξαγωγές.

Το κίνημα «παράγουμε και καταναλώνουμε τα δικά μας προϊόντα», έχει σημαντικό πεδίο δράσης. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για δυναμική πρόταξη από την πλευρά της πολιτείας, των πολιτικών και των δράσεων της παραγωγικής βάσης για την προώθηση των προϊόντων

Η σύζευξη αγροτοδιατροφικού τομέα με τον Τουρισμό που προωθείται σε Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι ενθαρρυντική και στη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο και οι εξαγωγικές προσπάθειες φορέων και επιχειρήσεων. Όμως χρειάζεται το συνολικό σχέδιο, οι συνεκτικές δράσεις του οποίου θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα»