Η Γαλλία επιβεβαίωσε σήμερα πως πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Γκάο, στο βόρειο Μαλί, καταστρέφοντας στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες επιμελητείας ενόπλων οργανώσεων.

\”Η αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε από τέσσερα Rafale που απογειώθηκαν από τη Γαλλία και που έχουν ενισχύσει το γαλλικό αεροπορικό μηχανισμό\”, αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο γάλλος υπουργός \’Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

\”Η γαλλική πολεμική αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο και κατέστρεψε αυτή την Κυριακή πολλούς στόχους\” στο βόρειο Μαλί \”κοντά στην Γκάο\”, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, καταστράφηκαν κυρίως \”στρατόπεδα εκπαίδευσης, υποδομές και αποθήκες επιμελητείας που αποτελούσαν τα μετόπισθεν των τρομοκρατικών οργανώσεων\”.

Σκοπός της Γαλλίας \”είναι να διεξαγάγει μια αδυσώπητη μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, εμποδίζοντας οποιαδήποτε νέα επίθεση αυτών των οργανώσεων προς το νότιο Μαλί, που θα απειλούσε τη σταθερότητα αυτής της φίλης χώρας και μειώνοντας την ικανότητά τους παντού όπου θα είναι απαραίτητο\”, γράφει ο υπουργός \’Αμυνας.
Ο Λε Ντριάν επαναβεβαιώνει την \”πλήρη\” αποφασιστικότητα της Γαλλίας και δηλώνει πως \”οι στρατιωτικές ενέργειες που έχουν αναληφθεί θα συνεχιστούν όσο είναι απαραίτητο\”.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέκλεισε σήμερα την αποστολή Γερμανών στρατιωτών για να πολεμήσουν τους ισλαμιστές στο Μαλί και ζήτησε μια πολιτική λύση για να δοθεί τέλος στη βία στη χώρα αυτή.

Ο Βεστερβέλε χαιρέτισε παράλληλα \”το γεγονός ότι ο στρατός του Μαλί, με την υποστήριξη της Γαλλίας και αφρικανικών χωρών, κατάφερε να σταματήσει την προέλαση των ισλαμιστών\”.

\”Είναι αιτιολογημένο η Γαλλία να ανταποκριθεί στο αίτημα για βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης του Μαλί, (ωστόσο) η ανάπτυξη γερμανικών μάχιμων στρατευμάτων δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη\”, πρόσθεσε.

Ο Βεστερβέλε δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πάρει μια απόφαση όσον αφορά την ενδεχόμενη συμμετοχή της σε μια αποστολή της ΕΕ για την εκπαίδευση των δυνάμεων του Μαλί, όταν υπάρξει ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης.
Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρξει μια πολιτική μεσολάβηση για τη ρύθμιση της κρίσης στο Μαλί.

\”Μια διαρκής λύση στην σύγκρουση στο Μαλί μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω μιας πολιτικής λύσης, που θα περιλαμβάνει την επάνοδο της τάξης σε ολόκληρη την χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες (των κατοίκων) του βορρά\” σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook