Τελευταία ενημέρωση 12:30

Ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού σημειώθηκε στις 3 ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δυο άγνωστα άτομα πλησίασαν το κτίριο και πυροβόλησαν με καλάσνικοφ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει βρει εννέα κάλυκες.

Όπως είπε στον Βήμα 99,5, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, οι δύο άγνωστοι πυροβόλησαν εννέα φορές με καλάσνικοφ. Οι δράστες στόχευσαν και προς το δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται και το γραφείο του προεδρου, Αντώνη Σαμαρά.

Ο Σίμος Κεδίκογλου στον ΒΗΜΑ 99,5

Όπως ενημέρωσε η ΝΔ, στο γραφείο του πρωθυπουργού βρέθηκε μια σφαίρα, η οποία είχε σπάσει το τζάμι, χτύπησε στο ταβάνι, στη συνέχεια στον τοίχο και κατέληξε στο πάτωμα. Το βλήμα περισυνελέγη μαζί με τους κάλυκες, από ειδικούς της εγκληματολογικής υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια για βαλλιστική και άλλες εξετάσεις.

Στο μεταξύ, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, στην οδό Φλέμινγκ, βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει σχέση με την επίθεση. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από την περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Με την υπόθεση ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες και μαρτυρίες για τους δράστες της επίθεσης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο κτίριο για να εντοπιστούν τυχόν σφαίρες και σε άλλα σημεία, εκτός από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Για την επιθέση ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μπούρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, κατά την οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή του, για την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες αναμένεται συνάντηση των δύο ανδρών, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

Δηλώσεις και ανακοινώσεις των κομμάτων

Για επικίνδυνη κλιμάκωση της διάχυσης του τρόμου, με την οποία «απειλείται η Δημοκρατία» και «υπονομεύεται η οικονομία» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε πως «δεν υπάρχει συμβολική βία», «καλή ή κακή βία» και πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προστασία του πολιτεύματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση του κλίματος πολιτικής έντασης, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι δεν δέχεται πως υπάρχουν κοινοβουλευτικά κόμματα που ενστερνίζονται την ένοπλη βία, οι «ανεύθυνες δηλώσεις» στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν «ρίξει λάδι στην φωτιά».

«Απο τις εμπρηστικές δηλώσεις μέχρι τις εμπρηστικές επιθέσεις η διαφορά είναι πολύ μικρή», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκήρυξη της βίας και της φραστικής βίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε όλο τον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του, από την πρωινή εκπομπή του Mega.

Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει, τη Δημοκρατία, τη ΝΔ, τον πρωθυπουργό, δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι «ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα».

«Η πράξη αυτή πρέπει να καταδικαστεί απ\’ όλους. Να καταδικαστούν τα άκρα και οι ακρότητες, από όπου και να προέρχονται. Αυτού του είδους οι ενέργειες θα πέσουν στο κένο» προσέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Την πλήρη διερεύνηση όλων αυτών «των άθλιων γεγονότων» ζητεί ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ.Καρύδης, τονίζοντας ότι στα θέματα της Δημοκρατίας πρέπει να υπάρχει απόλυτη συμφωνία από όλους.

«Είναι γεγονός ότι ξετυλίγοντας αυτό το κουβάρι των επιθέσεων, από την αρχή και δεν αναφέρομαι στο σημερινό περιστατικό, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ.Καρύδης τόνισε ότι σε τέτοια γεγονότα δε χωρούν μισόλογα και αστερίσκοι.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για επίθεση με μεθόδους υποκόσμου και ζητά «καταδίκη της βίας και αντίδραση στα φαινόμενα αυτά με μια φωνή από την ελληνική κοινωνία».

«Κάνεις δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα φαινόμενα βίας για πολιτική και κομματική εκμετάλλευση και οι ανεύθυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτη δείχνουν πόσο αδιέξοδα και επικίνδυνα είναι τα μισόλογα και οι αμφιθυμίες» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Την απερίφραστη καταδίκη της ΔΗΜΑΡ για το περιστατικό αυτό εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Πρόκειται για ακραία τρομοκρατική ενέργεια. Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα. Ας ευχηθούμε αυτό το συμβάν να είναι το τελευταίο» τόνισε, εκφράζοντας το φόβο  ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις αυτές θα υπάρξουν θύματα.

«Εμείς χωρίς μισόλογα ανοίγουμε μέτωπο με τη βία, όποιο περίμβλημα και αν την περιβάλλει. Η βία είναι φασισμός. Θα πρέπει όλος ο πολιτικός κόσμος να υψώσει τείχος απέναντι στη βία. Σε αυτή τη φάση δεν χωρούν μισόλογα, αστερίσκοι και συμψηφισμοί» πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «η βλακεία είναι ανίκητη» εάν κάποιοι πιστεύουν ότι «ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης κάθονται και σχεδιάζουν τέτοια πράγματα».

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και τονίζει ότι «τα γεγονότα αυτά συνιστούν σοβαρό ζήτημα για τη δημοκρατία μας και στρέφονται εναντίον της κοινωνίας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για «ομόθυμη καταδίκη των φαινομένων βίας από όλο τον πολιτικό κόσμο» και η δημιουργία «ενός ισχυρού δημοκρατικού πολιτικού μετώπου, που θα απομονώσει εκείνους που τρομοκρατούν. Η βία είναι φασισμός».

Για επικίνδυνη κλιμάκωση των επιθέσεων αυτών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες είναι απόλυτα καταδικαστέες».

«Αυτές οι ενέργειες σπέρνουν το φόβο και τον τρόμο και αποπροσανατολίζουν από τα προβλήματα της εποχής μας. Εύχομαι οι ενέργειες αυτές να μην αξιοποιούνται με στρατηγική που υπονομεύει τη Δημοκρατία».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι πρόκειται για στοχοποίηση της ίδιας της Δημοκρατίας και στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΝΔ είπε: «Ελπίζω σήμερα να μην πει ότι \”η αντιπολίτευση επιδίδεται σε επιθέσεις με καλάσνικοφ εναντίον μας\”». Επιτιθέμενος κατά της ΝΔ πρόσθεσε, επίσης, τόνισε ότι δρα σαν ακροδεξιά που συναγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η επίθεση «συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, απόλυτα καταδικαστέων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. Τέτοιου είδους ενέργειες αντικειμενικά αποπροσανατολίζουν από τα καυτά προβλήματα της συγκυρίας, σκορπούν το φόβο και δίνουν την δυνατότητα αξιοποίησής τους για την καλλιέργεια ενός κλίματος γενικευμένης τρομοκρατίας και καταστολής.

»Δυστυχώς, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σπεύδουν κάθε φορά να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πράξεις τυφλής βίας, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα αυτά, υλοποιώντας μια στρατηγική

έντασης και διχασμού, απαξιώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου.

»Τους καλούμε να εγκαταλείψουν αυτήν την ανόητη, αλλά και επικίνδυνη τακτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στη δημοκρατία. Μετά και το χθεσινό κρούσμα βίας, που αναδύει ένα άρωμα παρακρατικής τρομοκρατίας, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλες τις πολιτικές

δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρους την προσπάθεια της πολιτικής εκμετάλλευσης και να συνειδητοποιήσουν ότι απειλείται η δημοκρατία».

Η ένοπλη επίθεση κατά των γραφείων της ΝΔ προκάλεσε τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, κατά την έναρξη της συζήτησης για την επικύρωση των επτά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook