Σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών σε προάστια της Δαμασκού προχώρησε η συριακή αεροπορία, από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, τουλάχιστον 36 άνθρωποι -14 από τους οποίους παιδιά. Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τους αντάρτες να κάνουν αντιπροτάσεις στην πρόσφατη «πρόσκληση» του Μπασάρ αλ Άσαντ σε διάλογο, αναγνωρίζοντας πως ίσως οι προτάσεις του Σύρου προέδρου «να μην πηγαίνουν πολύ μακριά, αλλά είναι προτάσεις».

Πλάνα βίντεο έδειξαν γυναίκες να κλαίνε πάνω από διαμελισμένα πτώματα παιδιών διασκορπισμένων σε έναν αγρό στην Ανατολική Γούτα, κοντά σε αντιαεροπορική βάση στα όρια της πόλης Μουλέιχα, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Δαμασκού.

Η εκστρατεία με τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και πυροβολικού είναι η πιο βαριά αφότου οι αντάρτες κατέλαβαν μια βάση ελικοπτέρων και πυραύλων κοντά στη Δαμασκό πριν από δύο μήνες στο δρόμο προς το κύριο διεθνές αεροδρόμιο, πλησιάζοντας αργά αλλά σταθερά πιο κοντά προς τη Δαμασκό, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Η Μόσχα από την πλευρά της κάλεσε τους αντικαθεστωτκούς να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου «Αν ήμουν στη θέση της αντιπολίτευσης, θα πρότεινα τις δικές μου ιδέες αποκρινόμενος στο πώς μπορεί να εγκαθιδρυθεί ένας διάλογος» ανέφερε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο πρόεδρος Άσαντ ανέλαβε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να προσκαλέσουν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης σε διάλογο. Ναι, οι πρωτοβουλίες αυτές πιθανόν να μην πηγαίνουν αρκετά μακριά. Πιθανόν δεν θα φανούν σοβαρές σε κάποιους, αλλά είναι προτάσεις» δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ομιλία του Άσαντ πριν από μία εβδομάδα έγινε δεκτή με απογοήτευση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες την απέρριψαν. Οι σύροι αντάρτες τη χαρακτήρισαν ως μία νέα δήλωση πολέμου.

Ωστόσο η Ρωσία, η οποία έχει προστατεύσει τη Δαμασκό από μεγαλύτερη διεθνή πίεση προκειμένου να τερματίσει την αιματοχυσία, δήλωσε πως οι ιδέες του Άσαντ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι δηλώσεις των ανταρτών πως ο Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία πριν από τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε συνομιλιών «καθιστούν αδύνατη την έναρξη ενός διαλόγου».

«Αν κάποιος θέτει ως όρο την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου, το τίμημα αυτής της προσέγγισης είναι όλο και περισσότερα θύματα, και εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη» είπε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook