Αν κανείς δεν έχει σύζυγο ή έναν μόνιμο σύντροφο κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, τότε αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η εν λόγω μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που δείχνουν ότι ο γάμος και γενικότερα η συμβίωση συνιστά παράγοντα που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιλένε Ζίγκλερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό συμπεριφορικής ιατρικής «Annals of Behavioral Medicine», ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 4.800 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη συζύγου ή συντρόφου κατά τη μέση ηλικία αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι του θανάτου.

Όσοι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους είχαν έναν σταθερό γάμο στην ενήλικη ζωή τους. Οι εργένηδες και όσοι έχασαν τον σύντροφό τους, χωρίς να τον αντικαταστήσουν, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένη πιθανότητα να ζήσουν έως τα βαθιά γεράματα.

Ακόμα και όταν ληφθούν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες (η κοινωνικοοικονομική κατάσταση καθενός, η προσωπικότητά του, το πόσο ριψοκίνδυνος είναι στη ζωή του κ.ά.), ο σταθερός γάμος φαίνεται πως αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συντροφικότητα του γάμου και γενικότερα της συμβίωσης αποτελεί σημαντικό συναισθηματικό και πρακτικό στήριγμα στη μέση ηλικία, η έλλειψη του οποίου εξηγεί την αυξημένη πιθανότητα του πρόωρου θανάτου.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook