Διάχυτη ήταν η αισιοδοξία στους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού ύστερα από την έκθεση της Βιέννης.

Το ελληνικό περίπτερο κατακλύστηκε από επισκέπτες κι χωρίς υπερβολή ήταν το πιο δημοφιλές στην έκθεση που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Αυστρίας το τετραήμερο 10-13 Ιανουαρίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή αφού η παρουσια σε μια τέτοια έκθεση ,αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Αξίζει να σημειωθεί ,ότι ταυτόχρονα με την έκθεση για τον Τουρισμό, διεξάγονταν η έκθεση αυτοκινήτου .Έτσι, ο επισκέπτης είχε την δυνατοτητα να δει όχι μόνο προτάσεις για τις διακοπές του αλλά κι μερικά από τα νέα μοντέλα καθώς και μερικά από τα super cars εταιριών όπως η Μπουγκάτι,η Πόρσε,η ΜακΛάρεν κλπ.

Όπως είναι φυσικό ,λογω των δυο εκθέσεων οι επισκέπτες αυξήθηκαν γεωμετρικά καθώς κι τα έσοδα τους. Καλό είναι να γίνονται οι συγκρίσεις ,όμως το να συγκρίνεις την οργάνωση του αυστριακού κράτους με αυτή του ελληνικού δεν συνάδει , πρόκειται για ανόμοια πράγματα…

\"\"

Φτάνοντας στην έκθεση, στο περίφημο πάρκο Πράτερ, το πρώτο πράγμα που διακρίνει ο επισκέπτης είναι το τεράστιο φουσκωτό μπάνερ του τουρκικού οργανισμού τουρισμού που προσκαλεί τον κόσμο για διακοπές στην Τουρκία.

\"\"

Η πρώτη εντύπωση που αποκόμιζα μπαίνοντας στην έκθεση ,ήταν η ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία της κρουαζιέρας .Υπήρχαν αρκετοί οργανισμοί που πρόσφεραν κρουαζιέρες ,αλλά μόνο σε ένα υπήρχε η παρουσία του Ηρακλείου .

Όχι σαν εκκίνηση κρουαζιέρας πάντως ,όπως προσπαθεί να πετύχει ο ΟΛΗ. Αρκετές κρουαζιέρες για την Μεσόγειο υπήρχαν ,όμως αυτές που θα διέσχιζαν τις ελληνικές θάλασσες ήταν περιορισμένες.

Χώρες που δεν είναι τόσο φημισμένες για το τουριστικό προϊόν τους ,όπως η Ρουμανία ,η Πολωνία αλλά και η FYROM είχαν έντονη παρουσία με μεγάλα περίπτερα καταβάλλοντας προσπάθεια να ενισχύσουν το τουριστικό τους προϊόν ,παρ όλα αυτά η παρουσία του κόσμου σε αυτά περίπτερα ήταν επιεικώς υποτονική.

\"\"

Το ιδιο θα να πω κι για τα περίπτερα ανταγωνιστικών στην Ελλάδα χωρών ,όπως η Τουρκία κι η Αίγυπτος .Ιδιαίτερα ,αυτό της Τουρκίας ,είχε ελάχιστους επισκέπτες ,αν και οι γείτονες επενδύουν αρκετά στο τουρισμό τους και παντού μπορούσες να δεις μπάνερς για διακοπές στην Τουρκία.

Φτάνοντας στο ελληνικό περίπτερο με με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη.

\"\"

Πολύ κόσμος, έντονη κινητικότητα ,χωρίς υπερβολή ήταν με διαφορά το πιο δημοφιλές ,ολόκληρης της έκθεσης. Η χώρα μας αποτελεί διαχρονικά τον κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό για τους Αυστριακούς κι αυτό ήταν ολοφάνερο στο ελληνικό περίπτερο.

Μάλιστα ο κ. Σκορδάς ,επικεφαλής του ΕΟΤ στην Αυστρία , ανέφερε ότι οι προκρατήσεις πήγαιναν πάρα πολύ καλά κι οι προβλέψεις για την επερχόμενη τουριστική σεζόν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές .Αρκεί βέβαια να διατηρηθεί η ηρεμία στην Ελλάδα.

Το μήνυμα δε που μετέφεραν οι αυστριακοί ιθύνοντες προς τους επισκέπτες της έκθεσης ήταν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα για να ταξιδέψεις στην Ελλάδα.

Εκείνο που ξεσήκωσε τον κόσμο ,σε ένα χώρο ειδικα διαμορφωμένο για να παρουσιάζουν οι εκθέτες μουσικές κι χορούς από την πατρίδα τους ήταν τα τραγούδια του Θεοδωράκη κι του Χατζιδάκη,οι αέναοι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

\"\"

Με τις πρώτες πενιές ο κόσμος άρχισε να πληθαίνει ,οι χοροί ξεκίνησαν κι σίγουρα αρκετοί έσπευσαν να κλείσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, παρακινούμενοι από την διαχρονική μουσική των δυο μεγάλων μας συνθετών.

Βέβαια ,σαν Κρητικός ,θα ήθελα να δω κι κρητικούς χορούς και τραγούδια , ας βλέπουμε όμως το ποτήρι μισογεμάτο.

Όσον αφορά την παρουσία της Κρήτης υπήρξε πολύ επιτυχημένη ,ιδιαίτερα όμως εύσημα αξίζουν στον Πλακιά κι κυρίως στην Παλαιόχωρα που είχαν καλαίσθητη κι έντονη παρουσία.

Θα ήθελα να δω κάτι ανάλογο από τον μεγαλύτερο τουριστικο Δήμο της Κρήτης ,αυτόν της Χερσονήσου με τις 220 χιλιάδες κρεβάτια ξενοδοχείων ,αλλά φαίνεται η αυστριακή αγορά δεν αποτελεί προτεραιότητα για το βόρειο παράλιο του Ηρακλείου.

Γενικότερα ,οι νομοί της δυτικής Κρητης ,Χανιά και Ρέθυμνο είχαν πολύ πιο ενισχυμένη προβολή από αυτούς της ανατολικής ,αλλά όπως είπαμε, ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Κι για να κλείσουμε αισιόδοξα ,το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι και φέτος οι Αυστριακοί θα προτιμήσουν την χώρα μας ,κι η Κρήτη για άλλη μια χρόνια θα είναι από τους κορυφαίους προορισμούς των Αυστριακών , που μπορεί να μην αποτελούν μια τεράστια αγορά πλην όμως είναι από τους οικονομικά ισχυρότερους στην Ευρώπη.

flashnews.gr/ Μύρων Κανάκης 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook