Πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων και κυρίως των μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, θα φέρει ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές καταργούνται, οι ρυθμίσεις για τις αποδείξεις γίνονται αυστηρότερες, ενώ η φορολογία των τόκων των καταθέσεων αυξάνεται σε 15% από 10%.

Συγκεκριμένα:

Σε μισθωτούς και συνταξιούχους το ετήσιο εισόδημα θα φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.

Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους είναι έως και 21.000 ευρώ.

Στα εισοδήματα πάνω από τα 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο μηδενίζεται.

Από το 2013 καταργείται η προσαύξηση αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ο φόρος είναι πλέον ίδιος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά και για έναν μισθωτό με πέντε παιδιά.

Σε ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, το εισόδημα θα φορολογείται με 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για πάνω από τα 50.000 ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος, αυξάνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 στα 650 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται σε 1.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το εισόδημα από ενοίκια, θα φορολογείται με 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με 33% για πάνω απ\’ αυτό το ποσό.

Αποδείξεις

Για τις αποδείξεις, τονίζεται ότι δεν υπολογίζονται αυτές που αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης, τηλέφωνα και ασφάλιστρα, ενώ υπολογίζονται οι αποδείξεις από τα φροντιστήρια.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν, θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 22% επί της διαφοράς.

Η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων, καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.

Η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων αφορά αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.

Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει «χαράτσι» διαρκείας σε όσους έχουν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά αλλά και σκάφη, αεροσκάφη.

Ο νέος φόρος στα ΙΧ, που δεν περιελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε αφού ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θα επιβάλλεται με συντελεστές 5% έως 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας έως 10 ετών.

Η σχετική διάταξη περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Φοροαπαλλαγές

Με το νέο φορολογικό καθεστώς, καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για τόκους στεγαστικών δανείων α΄κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα ζωής.

Παραμένει σε ισχύ για τις δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, κατά το τμήμα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή και εταιρείες και κατά το μέρος που δεν υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Επίσης, εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook