Στην ουρά περιμένουν υπομονετικά εκατοντάδες πολίτες της Κούβας, προκειμένου να αποκτήσουν διαβατήριο βάσει της νέας «χαλαρότερης» -κατά μία άποψη- νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ.

Πλέον οι Κουβανοί χρειάζονται λιγότερα χαρτιά για να βγάλουν διαβατήριο, με την κατάθεσή τους γνωρίζουν αμέσως αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ή όχι και το κυριότερο: το δικαίωμα παραμονής στο εξωτερικό παρατείνεται στα 2 χρόνια από 11 μήνες.

Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ένας Κουβανός που επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα μπορεί θεωρητικά να δοκιμάσει την τύχη του σε μία χώρα, να βρει ενδεχομένως δουλειά και να εξακολουθεί να μπορεί να επιστρέψει νόμιμα εντός 2 ετών.

«Έχω έναν αδελφό στη Βραζιλία. Θα μπορούσα να δουλέψω σε μια μικρή επιχείρηση που έχει στήσει και να στέλνω και χρήματα στους γονείς μου εδώ» λέει στην ανταποκρίτρια της El Pais ένας από τους εκατοντάδες που στήθηκαν στην ουρά έξω από την Υπηρεσία Διαβατηρίων.

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου ακόμα χρειάζεται βίζα εισόδου. Το ίδιο ισχύει και για χώρες της Νοτίου Αμερικής ή της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, οι Κουβανοί μελετούν ήδη λίστες με χώρες όπου δεν χρειάζεται βίζα, ενώ άλλοι ρευστοποιούν τα όποια περιουσιακά τους στοιχεία για να αγοράσουν ένα εισιτήριο.

Υπάρχουν και αρκετά ακόμα εμπόδια που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. «Μας είπαν ότι θα επιτρέψουν και στο προσωπικό επαγγελμάτων υγείας να ταξιδέψει, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές. Περιμένουμε περισσότερες διευκρινίσεις» λέει στην ισπανική εφημερίδα μια γιατρός σε περιφερειακό νοσοκομείο.

Η ίδια επιθυμεί να πάει στον Ισημερινό, να ανοίξει ιατρείο. «Εκεί σίγουρα θα με πληρώνουν καλύτερα από εδώ» λέει.

Υπάρχουν και αρκετοί αντιφρονούντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις εξαγγελίες, αφού έτσι κι αλλιώς οι Αρχές μπορούν να αρνηθούν την έκδοση διαβατηρίου για πολιτικούς λόγους.

 

in.gr