Τη σταθεροποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών στην ευρωζώνη και ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κοινού νομίσματος προβλέπουν οι σύνθετοι δείκτες που τηρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον απόηχο δηλώσεων κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων πως οι χειρότερες μέρες της κρίσης έχουν πλέον παρέλθει.

Πέραν του συνόλου της ΟΝΕ, θετικές ενδείξεις σταθεροποίησης παρατηρούνται για την οικονομία της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, δηλαδή των τριών μεγαλύτερων οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Οι σύνθετοι δείκτες (CLIs) είναι σχεδιασμένοι προκειμένου να προβλέπουν μεταπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα των χωρών μελών του ΟΟΣΑ περίπου έξι μήνες πριν οι αλλαγές γίνουν εμφανείς.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται τρεις ημέρες αφότου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την πεποίθηση πως το κοινό νόμισμα έχει «ξεπεράσει τα χειρότερα της κρίσης», ενώ την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η οικονομική ανάκαμψη της ΟΝΕ θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2013.

Ωστόσο, παρά τις απανταχού αισιόδοξες προβλέψεις, κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2012 η βιομηχανική δραστηριότητα σε αμφότερες την ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε κατά 0,3%, σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Σε βάθος 12μήνου, δηλαδή συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2011, η μεταποίηση στην ΟΝΕ συρρικνώθηκε κατά 3,7%, και στην Ε.Ε. κατά 3,3%.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook