Έντεκα παιδιά έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Συρία, την ίδια ώρα που περισσότερες από πενήντα χώρες αναμενόταν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εξετάσει τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στη χώρα.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποια πολιτική αλλαγή που δεν θα ελεγχόταν πλήρως από το καθεστώς του ενώ η Ρωσία, η κυριότερη σύμμαχος της Δαμασκού, εκτιμά ότι είναι \”αδύνατον\” να εκδιωχθεί από την εξουσία.

Η κρίση στη Συρία εισέρχεται αύριο στον 23ο μήνα της και περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση σε βάρος του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι, τον οποίο χαρακτήρισαν «ηλικιωμένο τουρίστα» και τον κάλεσαν «ν\’ αφήσει ήσυχους τους Σύρους αν δεν έχει να προτείνει κάποια λύση».

Οι συριακές αρχές υποτιμούν συστηματικά τον 79χρονο αλγερινό διπλωμάτη μετά την κριτική που άσκησε στο σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότεινε στις 6 Ιανουαρίου ο Άσαντ, ο οποίος απέρριψε την πιθανότητα απομάκρυνσής του από την εξουσία.

Νωρίτερα σήμερα οκτώ παιδιά, ηλικίας από 9 μηνών μέχρι 14 ετών, καθώς και πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Μουανταμιγιάτ αλ Σαμ, μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον σπιτιών της συνοικίας αυτής.

Άλλα δύο παιδιά, ηλικίας 6 και 7 ετών, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του στρατού σε μια κοινότητα κοντά στη Δαμασκό ενώ ένα παιδί έχασε τη ζωή του στο Χαλέπι, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το Συριακό Παρατηρητήριο.

Καθώς η βία στη Συρία κλιμακώνεται, η Ελβετία αναμένεται να καταθέσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα αίτημα που συνυπογράφεται από 52 χώρες, με το οποίο ζητείται να συγκληθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εξετάσει την κατάσταση. Επειδή η Συρία δεν είχε συμφωνήσει στη δημιουργία του ΔΠΔ, χρειάζεται να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας την παρέμβαση του Δικαστηρίου.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που είχε κατηγορήσει αρχικά τη συριακή πολεμική αεροπορία ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, υποστηρίζει τώρα ότι και οι χερσαίες δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτά τα απαγορευμένα όπλα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook