«Επι ποδός» βρίσκονται τα Χανιά για την υποδοχή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου το οποίο θα εγκαινιάσει τις σχεδόν 60 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που έχουν προγραμματιστεί – για πρώτη – φορά να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Σούδας.

Το πρώτο πλοίο, που αναμένεται στις 9 το πρωί του Σαββάτου 2/4, είναι το “Mariner of the seas” της Royal Caribbean Cruises το οποίο προερχόμενο από την Ρόδο μεταφέρει 3.194 επιβάτες από 55 διαφορετικές χώρες.

Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία τους , 2.568 επιβάτες, προέρχεται από τέσσερεις χώρες και συγκεκριμένα : ΗΠΑ 1.384, Βραζιλία 658, Καναδάς 322, Ηνωμένο Βασίλειο 204 επιβάτες.
Το πρωί στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν οι 29 τοπικές επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Χανίων για προσφορά προιόντων τα οποία θα δοθούν στους επισκέπτες κατά την άφιξή τους αλλά και κατά την αναχώρησή τους στις 6,30 το απόγευμα του Σαββάτου.

Στην διάρκεια της συνέντευξης , ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Χανίων κ.Γαβριήλ Κουρής επεσήμανε ιδιαίτερα την συνεργασία των φορέων για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Χανίων.

Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό γεγονός το ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων κάλεσε τους εμπόρους να παρατείνουν το ωράριο των καταστημάτων, ειδικά για το Σάββατο, προκειμένου να μην δούν οι επισκέπτες μια «νεκρή» πόλη μετά τις 2,30 μμ

Επίσης τόνισε πως στόχοι του δήμου Χανίων είναι : Η αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που τα έρθουν στα Χανιά το 2012. Η αύξηση του χρόνου παραμονής τους. Η επέκταση των αφίξεων σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Και ο απώτερος στόχος είναι το λιμάνι της Σούδας και τα Χανιά να αποτελέσουν τόπο εκκίνησης και πέρατος κρουαζιερών στην Ανατ.Μεσόγειο.

Η εντεταλμένη για τον τουρισμό σύμβουλος κα Μαρία Κοκκινάκη αναφέρθηκε στις συνολικές πρωτοβουλίες του δήμου Χανίων για το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ η υπάλληλος του δήμου κα Αθήνα Σαλάπα, παρουσίασε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι επισκέπτες αναφορικά με τις εντυπώσεις που θα αποκομίσουν από τα Χανιά.

Η υποδοχή

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου Χανίων το πρωί του Σαββάτου με τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου θα γίνει ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του δημάρχου Χανίων και του πλοιάρχου του κρουαζιερόπλοιου.

Θα προσφερθουν παραδοσιακά εδέσματα κατά την αποβίβαση των επισκεπτών ενώ Κρητικό συγκρότημα θα παίζει παραδοσιακή μουσική.

Παράλληλα στην προβλήτα θα λειτουργεί εκθετήριο τοπικών προιόντων και περίπτερο τουριστικής πληροφόρησης από τον δήμο Χανίων, ενώ κατά την αναχώρησή τους θα προσφερθούν σε επιβάτες και πλήρωμα παραδοσιακά κρητικά προιόντα και οπτικοακουστικό υλικό.

Flashnews.gr/Αλέξης Μάνεσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook