Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε κεντρική εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ανόβερο.

«Η σφοδρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν είναι ένδειξη πυγμής. Είναι δείγμα πανικού μπροστά στην επερχόμενη κατάρρευση του μνημονιακού μπλοκ και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας από το λαό μας. Τα ψέματα τελείωσαν και οι μέρες της νεοφιλελεύθερης ασυδοσίας είναι μετρημένες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επέκρινε τον τρόπο, που νομοθετεί η κυβέρνηση: «Ο «ιερός νόμος» των Μνημονίων και της τρόικα έχει αντικαταστήσει κάθε δημοκρατική νομοθετική και συνταγματική διαδικασία. Οι ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο καταργούνται και υποκαθίστανται από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη υπόθεση με την λίστα Λαγκάρντ: «Τις προσεχείς μέρες έρχεται προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο η υπόθεση της απόκρυψης της λεγόμενης «Λίστας Λαγκάρντ», μιας λίστας που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση το 2010 επί πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου και περιείχε πάνω από 2000 ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν τα λεφτά τους από τη χώρα και απέκτησαν καταθέσεις στην Ελβετία. Οι ίδιοι κυβερνώντες που διαλύουν τα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα με δυσβάσταχτους και συνεχείς νέους φόρους, απέκρυψαν συστηματικά μια λίστα που πιθανότατα περιέχει αποδεικτικά στοιχεία μεγάλης φοροδιαφυγής, που θα μπορούσε να είχε αποφέρει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος».

Υποσχέθηκε δε μία νέα φορολογική δικαιοσύνη, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα προωθήσει μια μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα, ώστε να πληρώσουν, επιτέλους, οι πλούσιοι και εκείνοι που τόσες δεκαετίες πλούτιζαν ανενόχλητοι με ζεστό κρατικό χρήμα. Σε αυτόν τον αγώνα συμπαρατάσσονται όλες οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Γιατί η ριζική αναδιανομή του πλούτου είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την προώθηση επενδύσεων που θα φέρουν την πραγματική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

Το πρόγραμμα της Τρίτης

Ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα Τρίτη σημαντικές επαφές στη Γερμανία. Στις 9 το πρωί θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία βουλευτών των Πρασίνων με επικεφαλής τον  Fritjof Schmidt: Deutscher Bundestag  και στις 10 θα δώσει συνέντευξη τύπου στα Γραφεία του DIE LINKE.

Στις 12:30  θα έχει συνάντηση με τον Hans – Joachim Fuchtel, Εκπροσώπου της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Ελλάδα και στις 2 μετά το μεσημέρι θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke.

Αποτίμηση της συνάντησης με Σόιμπλε

Μόνο ικανοποίηση προκάλεσε τελικά η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αποτιμώντας τη συνάντηση αυτή η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα σαφές δείγμα των προθέσεών του, χωρίς αναδιπλώσεις και εκπτώσεις από τις δεδομένες θέσεις του κόμματος και ότι η επαφή αυτή είχε το σκοπό να υπάρχει αδιαμεσολάβητη ανταλλαγή απόψεων με τους πάντες στην  Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα είναι η μόνη συνάντηση με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες, σημειώνουν συνεργάτες του, ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και ο κ. Σόιμπλε τήρησε αποστάσεις από το μίγμα πολιτικής και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook