Το ενδεχόμενο και τα καταστήματα που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchise να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη διαμόρφωση του νέου αγορανομικού κώδικα.

Το θέμα αυτό όπως και όλες οι αλλαγές που έρχονται στη λειτουργία της αγοράς, θα τεθούν επί τάπητος, σήμερα, Τρίτη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΕΣΕΕ, τον ΣΕΛΠΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΒ και την ΕΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα franchise, πριν υπάρξει ρύθμιση γις τις Κυριακές προηγείται η διαδικασία να καθοριστεί τι είναι αλυσίδα, με εξουσιοδοτική διάταξη και με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι το υπάρχον σχέδιο νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα, με συνολική επιφάνεια εμβαδού, μικρότερο των 250 τ.μ.

Αλλά, υπάρχει και η προϋπόθεση τα συγκεκριμένα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οποιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων ή να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop».

Τον Φεβρουάριο ψηφίζεται ο νέος Κώδικας

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο ΔΣ του ΕΒΕΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη διεύρυνση των περιόδων των εκπτώσεων και των προσφορών και την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «το υπουργείο έχει κάθε λόγο να προωθήσει αυτό το σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα», ενώ είπε ότι τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος Αγορανομικός Κώδικας.

Τέλος, σημειώνεται ότι το υπουργείο σχεδιάζει, για το αμέσως προσεχές διάστημα, νέα ξεχωριστή δράση μέσω ΕΣΠΑ για το λιανικό εμπόριο με έμφαση στην ψηφιακή σύγκλιση, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις για την εξαίρεση του κλάδου από το πρόγραμμα ύψους 456 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τη Δευτέρας και αφορά στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού και του εμπορίου – υπηρεσιών.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook