Απάντηση στο φλέγον ερώτημα «πόσες κάλπες θα στηθούν» στη ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ θα δώσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που πραγματοποιείται την Τρίτη. Δύο είναι οι βασικές εκδοχές: Τέσσερις κάλπες, όσες και οι υποψήφιοι για παραπομπή, ή τρεις κάλπες, όσες είναι οι προτάσεις των κομμάτων.

Υπό το φόβο διαφοροποιήσεων βουλευτών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού από την πρόταση για παραπομπή μόνον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Μαξίμου και Βουλής για το πόσες κάλπες θα στηθούν.

Με στόχο να υπάρξει καλύτερη επιτήρηση των βουλευτών κατά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος έχει εισηγηθεί να στηθούν τρεις κάλπες. Κατά τον κ. Μπαλτάκο, η επιλογή αυτή είναι νομικά επιτρεπτή και τη συγκεκριμένη θέση υιοθετεί -κατά πληροφορίες- και η ΔΗΜΑΡ.    

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης φέρεται να θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική με τις αντίστοιχες ψηφοφορίες του παρελθόντος και να στηθούν τέσσερις κάλπες, αφού οι κατηγορίες είναι προσωπικές.

Στενοί συνεργάτες του δηλώσαν ότι «επί της ουσίας, η Βουλή αναλαμβάνει εισαγγελικό έργο και αυτόν τον χαρακτήρα έχουν και οι προτάσεις των κομμάτων. Δεν είναι πολιτικά κείμενα».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών και πως αρκετοί από τους αποπεμφθέντες πρώην βουλευτές του κόμματος δεν θα ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την ίδια ώρα, ο διαπρεπής συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος δηλώνει ότι δεν πρέπει καν να προχωρήσει η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, καθώς η υπόθεση έχει παραγραφεί.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega «Ανατροπή», τη Δευτέρα, ο συνταγματολόγος Ν.Αλιβιζάτος δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη νομική ερμηνεία στη συζήτηση για την παραγραφή της υπόθεσης και πως όλες οι υπόλοιπες συζητήσεις έχουν πολιτική χροιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κόμματα πρέπει να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην φορτώσουν τη λύση του θέματος στις πλάτες του δικαστικού συμβουλίου που θα αναγκαστεί να απορρίψει την ενδεχόμενη ποινική δίωξη που θα προτείνει η Βουλή στο τέλος της προανακριτικής, λόγω παραγραφής.

Ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να κινηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργού -λόγω παραγραφής- όταν έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι από τον χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook