Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στηρίζει ομόφωνα την απόφαση της Γαλλίας να επέμβει στρατιωτικά στο Μάλι, όπως δήλωσαν αρμόδιοι αξιωματούχοι έπειτα από την έκτατη συνεδρίαση του σώματος το βράδυ της Δευτέρας, ενόψει της άφιξης αφρικανικών δυνάμεων στη διαιρεμένη χώρα.

Το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του με την εν λόγω εξέλιξη, ωστόσο, ο γάλλος πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας επεσήμανε πως η ανάπτυξη των αφρικανικών δυνάμεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατό», σημειώνοντας πως η άφιξή τους αναμένεται κατά «τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, η ανάπτυξη των αφρικανικών στρατευμάτων θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα, ενώ στο μεσοδιάστημα η γαλλική παρουσία στη χώρα θα αυξηθεί.

Η αφρικανική δύναμη θα αριθμεί περίπου 3.000 άνδρες και έχει λάβει εντολή να επέμβει στο Μάλι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία διπλωματική λύση στην κρίση. Στην αποστολή θα συμμετέχουν δυνάμεις από τη Νιγηρία, το Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τόγκο, τη Σενεγάλη και το Μπενίν.

Η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά την Παρασκευή, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας προήλαυναν προς το πυκνοκατοικημένο νότιο τμήμα του Μάλι. Όπως δήλωσε ο,

Παρά τις γαλλικές προσπάθειες, που περιλαμβάνουν τη διενέργεια αεροπορικών επιδρομών και την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, οι αντάρτες κατόρθωσαν χθες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κεντρική πόλη Ντιαμπαλί, με τον γάλλο υπουργό Άμυνας να παραδέχεται πως το Παρίσι υποτίμησε το αξιόμαχο των ισλαμιστών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων, σε συνεργασία με τις κυβερνητικές δυνάμεις, προχωράει θετικά.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook