Την αντικατάσταση των διασπασμένων αστυνομικών υπηρεσιών από νέα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα στα οποία θα εγκατασταθούν ειδικές αστυνομικές μονάδες «άμεσης επέμβασης», προβλέπει μεταξύ άλλων, η μελέτη για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη, την οποία παρουσίασε το πρωί ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Παπακωνσταντής, στους αξιωματικούς και στους αστυνομικούς τον Ηρακλείου.

Ο κ. Παπακωνσταντής ο οποίος εκπόνησε την σχετική μελέτη, τόνισε ότι τα προβλήματα ανά περιοχή και ανά εποχή διαφέρουν και γι’ αυτό και οι ανάγκες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μεταβάλλονται.

Ως παράδειγμα, για τον νομό Ηρακλείου, ανέφερε τα όσα διαδραματίζονται κάθε χρόνο στα Μάλια, όπου θα πρέπει η αστυνομική δύναμη του τμήματος Χερσονήσου να ενισχύεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

‘Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που έθιξε ο κ. Παπακωνσταντής είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των σωμάτων ασφαλείας, τονίζοντας ότι πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να μην υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ένστολων που υπηρετούν στην ίδια περιοχή και αυτό είναι κυρίως εις βάρος του πολίτη, αλλά και της προσπάθειας των διωκτικών αρχών για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Η μελέτη «Αναδιάρθρωση-Μεταρρύθμιση Αστυνομίας και Αστυνόμευσης Περιφέρειας Κρήτης» στοχεύει στην αστυνόμευση κυρίως της υπαίθρου, στην συνεχή παρουσία των αστυνομικών, αλλά και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος θα πρέπει να αισθανθεί και πάλι το αίσθημα της ασφάλειας.

Κεντρικός στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η δημιουργία – σε κάθε νέο πολυδύναμο, ενισχυμένο, τμήμα – ειδικών μονάδων που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Ένα χρόνιο αίτημα κυρίων των κατοίκων της υπαίθρου.

Για να επιτευχθεί, όμως, ο εν λόγω στόχος, θα πρέπει να γίνει σωστή ανακατανομή της αστυνομικής δύναμης στα Α.Τ της Κρήτης, όπως τόνισαν οι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε και η εν λόγω μελέτη.

flashnews.gr/ Ρ. Βουρεξάκη 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook