Την τελευταία του πνοή άφησε ο 83χρονος Λίον Λέισον, ο μικρότερος σε ηλικία Εβραίος που διασώθηκε χάρη στην περίφημη λίστα του Σίντλερ

Η λίστα του Σίντλερ ήταν μία λίστα 13 σελίδων που περιείχε τα ονόματα 801 Γερμανών – Εβραίων, τους οποίους ο επιχειρηματίας Όσκαρ Σίντλερ κατάφερε να σώσει από τους θαλάμους αερίων.

Η περιβόητη λίστα συντάχθηκε στις 18 Απριλίου του 1945 από τον Όσκαρ Σίντλερ μέλος του ναζιστικού κόμματος, ο οποίος απασχολούσε Εβραίους κρατούμενους σε επιχείρηση του στην Κρακοβία που παρήγαγε προϊόντα για τον γερμανικό στρατό. Ο Σίντλερ, σοκαρισμένος από τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος, φρόντισε να σώσει τους Εβραίους που εργάζονταν στο εργοστάσιό του, συντάσσοντας μία λίστα με ονόματα που ζητούσε ως «απαραίτητη εργασιακή δύναμη» και έτσι τα άτομα αυτά γλίτωσαν το θάνατο στους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων.

Ο Λίον Λέισον ήταν ο μικρότερος σε ηλικία Εβραίος του οποίου το όνομα βρισκόταν στη λίστα του Σίντλερ. Ήταν περίπου 10 ετών όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Πολωνία το 1939 και ενώ οι δύο αδελφοί του ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος, ο ίδιος επέζησε καθώς στα 13 του ήταν εργάτης στο εργοστάσιο του Σίντλερ.

Μάλιστα ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά ότι ήταν τότε τόσο κοντός που χειριζόταν τις μηχανές στο πόστο του, ανεβασμένος σε ένα κιβώτιο.

Μετά τον πόλεμο μετακόμισε στις ΗΠΑ και εργάστηκε ως δάσκαλος για να ξεχάσει τη φρίκη του πολέμου, ενώ σπάνια μιλούσε για τα βιώματά του από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάσωσή του χάρη στο Σίντλερ, μέχρι την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το 1993

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook