Τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα σχετικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θέτει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, με αφορμή δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας περί έξαρσης διαφθοράς, λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης καυσίμων, αλλά και στοιχεία χαρακτηριστικών υποθέσεων πρατηρίων και επιχειρήσεων στην Κρήτη, όπου έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα για περιπτώσεις «πειραγμένης» αντλίας, νοθείας και παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα κατά τον Σύνδεσμο είναι: – Ποια είναι τα στοιχεία αυτών των πρατηρίων και ποια των εμπλεκομένων σε αυτό το κύκλωμα; Να δοθούν στη δημοσιότητα γιατί όσο δεν αποκαλύπτονται, σημαίνει ότι επιμελώς και ηθελημένα αποκρύπτονται.

– Συνεχίζουν να λειτουργούν πρατήρια που έχουν προβεί σε τέτοιου είδους οικονομικά εγκλήματα και θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας ένα βεβαιωμένο μικρό πρόστιμο σε σχέση με τα τεράστια οικονομικά οφέλη που αποκομίζονται από την παρανομία; \”Η πολιτεία έκρινε έμπρακτα ότι η εκπρόθεσμη καταχώρηση στοιχείων πετρελαίου θέρμανσης στο πληροφοριακό σύστημα ΉΦΑΙΣΤΟΣ ενός νομίμου επαγγελματία πρατηριούχου, είναι άξια επιβολής εξοντωτικού προστίμου που θα οδηγήσει σε κλείσιμο της επιχείρησής του, ενώ η διάπραξη λαθρεμπορίας- παράνομης διακίνησης καυσίμων, που αποφέρει τεράστιες απολαβές εις βάρος του Δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου, δεν αποτελεί ουσιαστική αιτία για αυστηρότατες κυρώσεις\” υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον αλλά χωρίς έκπληξη, δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας περί έξαρσης διαφθοράς, λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης καυσίμων αλλά και στοιχεία χαρακτηριστικών υποθέσεων πρατηρίων και επιχειρήσεων στην Κρήτη, όπου έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα για περιπτώσεις «πειραγμένης» αντλίας, νοθείας, παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, καθώς ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Ν. Ηρακλείου σε τοπικό επίπεδο αλλά και η Ομοσπονδία μας (ΠΟΠΕΚ) σε πανελλαδικό, έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τα φαινόμενα αυτά και έχουν ζητήσει την αποτελεσματική παρέμβαση της πολιτείας μας και τη διασφάλιση όχι μόνο του δημοσίου και των πολιτών αλλά και των νομοταγών επαγγελματιών του κλάδου μας που θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα ερωτήματα που πραγματικά πάντα μένουν αναπάντητα είναι:

-Ποια είναι τα στοιχεία αυτών των πρατηρίων και ποια των εμπλεκομένων σε αυτό το κύκλωμα? Θέλουμε εδώ και τώρα τη δημοσιοποίησή τους γιατί όσο δεν αποκαλύπτονται, σημαίνει ότι επιμελώς και ηθελημένα αποκρύπτονται.

-Συνεχίζουν να λειτουργούν πρατήρια που έχουν προβεί σε τέτοιου είδους οικονομικά εγκλήματα, και θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας ένα βεβαιωμένο μικρό πρόστιμο σε σχέση με τα τεράστια οικονομικά οφέλη που αποκομίζονται από την παρανομία;

Η πολιτεία έκρινε έμπρακτα ότι η εκπρόθεσμη καταχώρηση στοιχείων πετρελαίου θέρμανσης στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ ενός νομίμου επαγγελματία πρατηριούχου, είναι άξια επιβολής εξοντωτικού προστίμου (!!) που θα οδηγήσει σε κλείσιμο της επιχείρησης του, ενώ η διάπραξη λαθρεμπορίας – παράνομης διακίνησης καυσίμων, που αποφέρει τεράστιες απολαβές εις βάρος του Δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου δεν αποτελεί ουσιαστική αιτία για αυστηρότατες κυρώσεις.!!

Αυτά τα ερωτήματα καλούμε λοιπόν την πολιτεία ως καθ’ ύλην αρμόδια να μας απαντήσει αλλά και να μας αποδείξει επιτέλους έμπρακτα ότι προστατεύει τους πολίτες και τους νόμιμους επαγγελματίες και καταδικάζει οικονομικά εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου.

Δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση την αδυναμία ή έλλειψη διάθεσης της πολιτείας για πάταξη του λαθρεμπορίου, τη διαφθορά ή τη συγκάλυψη να διασύρει τον κλάδο μας, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει επιχειρηματικά και στενάζει και ο ίδιος υπό το βάρος των συνεπειών της δράσης όλων αυτών των παράνομων κυκλωμάτων.

Καλούμε τις τοπικές υπηρεσίες να βάλουν φρένο στην παρανομία και να παρέμβουν ουσιαστικά για την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook