Η Ελλάδα θα πρέπει να σπάσει το ταμπού γύρω από την πώληση γης, εάν θέλει να μειώσει το χρέος της, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Blοomberg, το οποίο φιλοξενεί παράλληλα και συνέντευξη του προέδρου του Χ.Α, ο οποίος επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και το χρηματιστήριο της χώρας.

Το σχέδιο της Ελλάδας να αντλήσει δισεκατομμύρια ευρώ «χρησιμοποιώντας» την κρατική γή θα αποτύχει εάν η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται να διατηρήσει τα ελληνικά assets σε κρατικά χέρια, όπως τονίζει ο ‘Ελληνας managing partner της Dolphin Capital Partners, κ. Μίλτος Καμπουρίδης.

Όπως αναφέρει του Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι προτιμά τη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης, αν και, σύμφωνα με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα σκεφτόταν και την πώληση μικρότερων περιουσιακών στοιχείων.

Όπως εξηγεί ο κ. Καμπουρίδης, κανένας ξένος επενδυτής δεν θα θέλει να μισθώσει και να του πουν ότι θα πρέπει να αναπτύξει το ακίνητο, και προσθέτει ότι κάποιες εταιρείες, επίσης, θα αποθαρρυνθούν από την ελληνική γραφειοκρατία, αφού η εταιρεία του, η Dolphin Capital χρειάστηκε να συγκεντρώσει 2.200 υπογραφές από το κράτος, για να προχωρήσει στις επενδύσεις της. Οπως τονίζει πολύ χαρακτηριστικά, αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο το οποίο κρατά μακριά τον ανταγωνισμό και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι καλό για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Royal Bank of Scotland, κ. Silvio Peruzzo, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικό μέρος της προσπάθειας σταθεροποίησης του χρέους, όμως, δεν αποτελούν πανάκεια. Ο ίδιος χαρακτηρίζει μάλιστα το στόχο της ελληνικής κυβέρνσης για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις «ως πολύ φιλόδοξο».

Παράλληλα, ο κ. Christopher Egleton, πρόεδρος του ομίλου Minoan Group, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορα την εισαγωγή νέων νομοσχεδίων, όμως προχωρά με πάρα πολύ αργά βήματα, ενώ, σύμφωνα με τον κ. ο Γιάννη Περρωτή, πρόεδρο της CB Richard Ellis Atria, η κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα, αν και κάποια στιγμή θα καταφέρει να βρει έναν τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επενδυτών.

Όπως σχολιάζει ο κ. Καμπουρίδης, οι παραθεριστικές κατοικίες αποτελούν την πιο κερδοφόρο επένδυση και αυτό είναι που κυνηγούν οι επενδυτές. Ο ίδιος υπολογίζει ότι θα μπορούσαν να πουληθούν 25.000 εξοχικά σε ένα χρόνο, κάτι που μεταφράζεται σε έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ και το οποίο θα έδινε σημαντική ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ.

Οπως υπογραμμίζει, οι Έλληνες θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Έχουν μια λανθασμένη εντύπωση σε ότι αφορά την ιδιοκτησία, «λες και η γη που θα πουληθεί θα μεταφερθεί σε μια άλλη χώρα», ενώ σημειώνει πως η αξία σίγουρα υπάρχει, ωστόσο είναι περισσότερο θέμα της ικανότητας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μία σωστή διαδικασία πώλησης.

Σε ξεχωριστό του δημοσίευμα το Blοomberg, φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ο οποίος τονίζει ότι θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το Χ.Α, από τις πωλήσεις των κρατικών assets ύψους 50 δισ. ευρώ . Όπως τονίζει μάλιστα, το ελληνικό χρηματιστήριο σύντομα θα αποκτήσει «ηγετική θέση», επωφελούμενο από τις συγχωνεύσεις των μεγάλων ελληνικών εταιρειών. Όπως επισημαίνει ο ίδιος είναι έτοιμος να κάνει ότι είναι δυνατό και να συνενωθεί με ανταγωνιστές, έτσι ώστε το Χ.Α να είναι σε ισχυρότερη θέση από τη σημερινή, σε διάστημα δυόμιση ετών από τώρα.

Όπως τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, το νούμερο ένα ζήτημα τώρα είναι να έχουμε μια αποτελεσματική και οργανωμένη αγορά ώστε να μπορούμε να συνεισφέρουμε στις πωλήσεις κρατικών assets και στις συγχωνεύσεις, για τις οποίες ακούμε εδώ και καιρό. Αυτό θα βοηθήσει και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και θα βοηθήσει και στην αύξηση του τζίρου στην αγορά.

kerdos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook