Απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στους υδρογονάνθρακες και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αξιοποίηση τους, θα δώσει στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ρεθύμνου στο Ρέθυμνο το Σάββατο 19/1 στις 7μμ στο Σπίτι του Πολιτισμού, ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Αλεξόπουλος.

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Απόστολου Αλεξόπουλου εστιάζονται σε θέματα Υδρογεωλογίας, Διαχείρισης Υδατικών πόρων, Ορυκτών πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση:

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν πετρώματα και δομές που μπορούν να φιλοξενούν υγρούς ή και αέριους υδρογονάνθρακες. Τον τελευταίο καιρό, πολλά από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευφορίας, μεταδίδοντας και αναπαράγοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου (3,5 τρισ. κυβικών μέτρων!!!) και υγρών υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι ποσότητες και η αξία τους μας αφήνουν κατάπληκτους, όπως κατάπληκτους μας αφήνει και μια έκθεση της Deutsche Bank που και αυτή, για τους δικούς της λόγους, αναφέρθηκε με τη σειρά της στα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Ποιο είναι τελικά το πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας μας;

Υπάρχουν κοιτάσματα (δηλαδή εκμεταλλεύσιμα αποθέματα) υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και πού; Πόσα είναι τα αποθέματα αυτά; Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση υποταγμένη στις μνημονιακές της δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, φρόντισε και μεταβίβασε στο περιβόητο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «τα υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα λειτουργίας που απορρέουν από την 23 Νοεμβρίου 1999 σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της KAVALA OIL Α.Ε.». Φρόντισε και μεταβίβασε στο ίδιο ταμείο το 35,77% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, που είχε στη διάθεσή του το Δημόσιο.