Άμεσες λύσεις στα προβλήματα που \’\’ φρενάρουν \’\’ την ένταξη παραγωγών στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία ζητά η Περιφέρεια Κρήτης. Από τις 1.500 αιτήσεις Κρητικών έχουν εγκριθεί μόλις 400!

Την επίλυση άμεσων ενδουπηρεσιακών προβλημάτων που αφορούν τα προγράμματα της Βιολογικής Γεωργίας και την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ζητά η Περιφέρεια Κρήτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η Περιφέρεια Κρήτης εκφράζει την αντίδρασή της καθώς από 1.500 αιτήσεις Κρητικών παραγωγών για την ένταξή τους στη βιολογική γεωργία έχουν εγκριθεί μόλις 400 και αυτό όπως επισημαίνεται οφείλεται « σε ασάφειες στην υφιστάμενη νομοθεσία, σε αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, που σε συνδυασμό με τις υποστελεχωμένες αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστα προβλήματα στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.»

Μάλιστα για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου επισκέφθηκε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε στον Υπουργό την κρισιμότητα του προβλήματος και του παρέδωσε σχετικό υπόμνημα. Παράλληλα, στην συνάντηση αυτή, ένα ακόμα ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς, ήταν αυτό των προβλημάτων που προκύπτουν στην χορήγηση άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Κρήτη. Ως γνωστό όλοι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εντάσσονται στα προγράμματα των Νέων Αγροτών, της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και των Σχεδίων Βελτίωσης πρέπει να έχουν άδεια εγκατάστασης της εκμετάλλευσής τους.

Ωστόσο χθες η κ. Βρέντζου συγκάλεσε σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα προβλήματα στα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτης Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Όπως προέκυψε από την συζήτηση και μετά από διαβεβαίωση που δόθηκε από την πλευρά του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κώστα Αλεξόπουλου, ο Οργανισμός στον βαθμό που του αναλογεί, μπορεί να προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις στις αιτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η διόρθωση του αριθμού των δένδρων που βρίσκονται στο υπό εξέταση αγροτεμάχιο, η διαγραφή άλλης παράλληλης δράσης και οι διορθώσεις σταθερών στοιχείων όπως είναι το ΑΦΜ και η ταυτότητα.

Σε ότι αφορά την διόρθωση του Μητρώου Αγροτών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, η αρμόδια υπηρεσία που μπορεί να προβεί σε διορθώσεις είναι τα ΚΕΠΥΕΛ. Στην περίπτωση τώρα που η αίτηση ενός παραγωγού, δεν αντιμετωπίζει ένα από τα παραπάνω προβλήματα, τότε είναι δυνατόν ο παραγωγός να καταθέσει ένσταση στις κατά τόπους διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης δήλωσε : «Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Λύση που να έχει έναν μόνιμο χαρακτήρα και να διευκολύνει την εργασία των εξεταστών, καθώς και την κατάθεση των εγγράφων από τους παραγωγούς. Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την πραγματοποίηση του ίδιου διασταυρωτικού ελέγχου στον παραγωγό, τόσο κατά την υποβολή της αίτησης, όσο και κατά τον ίδιο τον έλεγχο. Με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός θα ελέγχεται πάνω στην ίδια βάση. Επιπλέον, λόγω του μεγάλου όγκου των παραγωγών που εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, κρίνεται σκόπιμη η παράταση της εξέτασης των ενστάσεων, κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες».

paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook