Σχέδιο για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής χωρίς εκπλήξεις και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν αυτό θα είναι που θα επικρατήσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο protothema.gr πως η πρόταση που προωθείται είναι να στηθούν 3 κάλπες, όσες δηλαδή και οι προτάσεις των κομμάτων, χωρίς όμως οι βουλευτές να υποχρεούνται να ρίξουν ψηφοδέλτια σε όλες.

Τι επιτυγχάνεται με αυτό;

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή: «ένας βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού γνωρίζει ότι θα γίνει αντιληπτός αν κατευθυνθεί προς την κάλπη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Με την μέθοδο λοιπόν της «στοχοποίησης» επιχειρείται να περιοριστούν στο ελάχιστο οι διαφοροποιήσεις καθώς το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να μετατραπεί σε «βαρίδι» για την κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο.

Ο φόβος του κυβερνητικού επιτελείου, δεν είναι να παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτό το σενάριο θωρείται απίθανο, αλλά οι πολιτικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν υπερ της παραπομπής του κ. Βενιζέλου ψηφίσουν περισσότεροι από 135 βουλευτές.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση επιθυμεί να στηθούν 4 κάλπες όσες δηλαδή και τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος).

Σε κάθε περίπτωση σήμερα θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα εισαχθεί η διαδικασία στην Ολομέλεια. Οπως ανέφεραν συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής: «σε περίπτωση που η Διάσκεψη δεν καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση τότε η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας».

Δεν αποκλείεται δηλαδή (σ.σ. είναι το πιθανότερο) να υπάρξουν δύο ψηφοφορίες, μια για τον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία όπου οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την πρόταση της κυβέρνησης ή αυτή της αντιπολίτευσης, και μια για την παραπομπή.

protothema.gr