Στην Σούδα και συγκεκριμένα στον Ναύσταθμο Κρήτης, κατέπλευσε την Δευτέρα 14/1 το αντιτορπιλικό Severomorsk («Североморск») κλάσης «Udaloy I» το οποίο υπηρετεί στο ρωσικό Βόρειο Στόλο.

Το Severomorsk συνοδεύουν η κανονιοφόρος Altay και το δεξαμενόπλοιο Dubna.

Τα πλοία του Ρωσικού ναυτικού θα παραμείνουν στην Σούδα μέχρι και την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, ενώ όπως ανακοίνωσε το ρωσικό επιτελείο \”Ρώσοι πεζοναύτες θα επισκεφθούν το κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του ΝΑΤΟ στην βάση της Σούδας για αν εκπαιδευτούν πάνω σε επιχειρήσεις εναντίον πειρατών».

Ως τελικός προορισμός του Severomorsk δίνεται ο κόλπος του Άντεν, αλλά απ\’ότι φαίνεται θα ενταχθεί στην ρωσική δύναμη που περιπολεί στη Α.Μεσόγειο στις ακτές της Συρίας

Πρόκειται για αντιτορπιλικό ανθυποβρυχιακού πολέμου ένα από τα 8 της κλάσης, τα οποία ναυπηγήθηκαν από το σοβιετικό Ναυτικό την περίοδο 1980-1991 και σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία.

Παρά το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί κατά βάση για ανρυποβρυχιακό αγώνα, εν τούτοις αποτελεί το συμπλήρωμα της κλάσης αντιτορπιλικών Sovremenny τα οποία διαθέτουν εξοπλισμό κατάλληλο για αεράμυνα περιοχής και προσβολή στόχων επιφανείας.

Εκπαίδευση κατά της πειρατείας στο ΚΕΝΑΠ

\"\"

Στο μεταξύ από 14 έως 25 Ιανουαρίου 2013, το ΚΕΝΑΠ συνδιοργανώνει με τον διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization – IMO) την 4η εκπαιδευτική σειρά του προσωπικού κρατών που συμμετέχουν στην περιφερειακή πρωτοβουλία του ΙΜΟ με την επωνυμία «Djibouti Code of Conduct».

Η εκπαίδευση εστιάζεται σε αντικείμενα Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής κατά της πειρατείας με την εφαρμογή διαδικασιών, βασιζομένων σε βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και αποσκοπεί στην βελτίωση υφισταμένων δυνατοτήτων των κρατών της περιοχής, καθώς και στην επαύξηση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας τους μεταξύ τους.

Στην παραπάνω δραστηριότητα συμμετέχουν συνολικά 16 βαθμοφόροι προερχόμενοι από κρατικές υπηρεσίες επιβολής νόμου από τα κράτη Κένυα, Αγ. Μαυρίκιο και Ομάν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook