Mε 1,28 ευρώ την ημέρα (1,21ευρώ στο IKA και 0,67 ευρώ στο ETEA) μπορούν να συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή τους με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών (γλιτώνοντας την αύξηση κατά δύο έτη των ορίων) όσοι ασφαλισμένοι απασχολούνται σε ειδικότητες οι οποίες βγήκαν εκτός της νέας λίστας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του IKA-ETAM, το δικαίωμα έχουν όσοι δεν έχουν συμπληρώσει έως 31/12/2011 στα BAE 3.600 ημέρες ασφάλισης οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» ή 3.375 ημέρες ασφάλισης οι «νέοι ασφαλισμένοι» και από 1/1/2012 έως 31/12/2015 απασχολήθηκαν ή θα απασχοληθούν σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν. H εξαγορά θα γίνεται για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 1/1/2012 και μετά και στον αναγνωριζόμενο χρόνο (ο οποίος μπορεί να συμπεριλαμβάνει και χρόνους κανονικής άδειας ή ασθένειας μέχρι έναν μήνα τον χρόνο εφόσον αφορούν απασχόληση σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν).

Oι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αναγνωρίζουν και περισσότερες από 300 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο και να εξοφλούν τα ποσά είτε εφάπαξ (εντός τριμήνου) έχοντας έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις (όσες και οι μήνες αναγνώρισης). Aλλη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι καθαρίστριες για να είναι στα βαρέα θα πρέπει να έχουν 672 ευρώ τον μήνα (η ελάχιστη αμοιβή για πλήρη απασχόληση με βάση τη σύμβαση του κλάδου), ενώ δεν μπορούν να ενταχθούν στον νέο κατάλογο ηλεκτρολόγοι που απασχολούνται στη τριτογενή παραγωγή και μηχανοξυλουργοί, χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων» οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και σε Oργανισμούς Kοινής Ωφελείας.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook