Σημαντικά αγροτικά ζητήματα, όπως οι αδειοδοτήσεις για Βιολογικές Καλλιέργειες, καθώς και η τακτοποίηση των δανείων που βρίσκονται στο λεγόμενο «τοξικό κομμάτι» της Αγροτικής, τέθηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με το βουλευτή Ν.Δ. Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη και το βουλευτή Ν.Δ. Ρεθύμνης Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στη συνάντηση, συμμετείχαν και φορείς από την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου.

Ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των εγκρίσεων για βιολογικές καλλιέργειες, πολλές από τις οποίες έχουν «μπλοκάρει» στην Κρήτη.

Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε στους δύο βουλευτές ότι ο σημαντικός όγκος της απόρριψης εγκρίσεων οφείλονταν σε μικρές αποκλίσεις ανάμεσα στις εκτάσεις που δήλωναν αγρότες και κτηνοτρόφοι, και στα ηλεκτρονικά στοιχεία που διέθετε το on line σύστημα.

Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μια ανοχή σε σχέση με τις αποκλίσεις αυτές, προκειμένου να μην ακυρώνονται εγκρίσεις. Ο υπουργός δήλωσε παράλληλα γνώστης του θέματος και διευκρίνισε πως επεξεργάζονται λύσεις στην κατεύθυνση επίλυσης των ζητημάτων και προώθησης της βιολογικής καλλιέργειας.

Καίρια απάντηση έδωσε επίσης ο Υπουργός και σε σχέση με το «τοξικό κομμάτι» των δανείων που βρίσκονται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Υπουργός ανέφερε πως για τη λεγόμενη «κακή τράπεζα» λαμβάνεται ήδη μέριμνα από το Κράτος, αφού αυτό το κομμάτι έχει περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Τσαυτάρης διευκρίνισε πως πρόθεση του Κράτους είναι να υπάρξει μια ομαλή προσαρμογή και να μην προχωρήσουν κατασχέσεις. Αναφορικά με το «καλό κομμάτι» της Αγροτικής ο Υπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά.

Ανακοινώσεις έκανε επιπρόσθετα ο κ. Τσαυτάρης σε σχέση με το ζήτημα έναρξης χρηματοδοτήσεων μέσω του προγράμματος Deminimis. Ο υπουργός υποστήριξε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους των πεδινών περιοχών, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι διαδικασίες και για τους κτηνοτρόφους των ημιορεινών και ορεινών περιοχών.

Εκτός από τα τρία κεντρικά θέματα, στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της εξισωτικής αποζημίωσης, σημαντικά θέματα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και ειδικότερα θέματα για την Κρήτη. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές πως όλα τα θέματα παρακολουθούνται, ενώ έκανε σαφές ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να προωθεί τις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος των Αγροτών και των Κτηνοτρόφων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook