Θέσεις μάχης έχουν λάβει τα κόμματα καθώς κορυφώνεται η συζήτηση για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο της διαμάχης έχει βρεθεί το ερώτημα: «πόσες κάλπες θα στηθούν;»

Όπως φαίνεται, στην ερώτηση αυτή δεν πρόκειται να απαντήσει η Διάσκεψη των Προέδρων, που συνεδρίασε την Τετάρτη, αλλά η Ολομέλεια της Βουλής σε φανερή ψηφοφορία την Πέμπτη, λίγο πριν αρχίσει η ουσιαστική διαδικασία για τη σύσταση της Προανακριτικής, με τη μυστική ψηφοφορία.

Οι προτάσεις των κομμάτων είναι τρεις και ο αριθμός των πολιτικών προσώπων, κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις είναι τέσσερις.

Αν στηθούν τρεις κάλπες θα αφορούν τις προτάσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ (σ.σ. προτείνεται η άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου), του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (σ.σ. προτείνει την άσκηση δίωξης κατά των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου) και των ΑΝΕΛ (σ.σ. προτείνεται η άσκηση δίωξης κατά των Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλου και κατά των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου).

Εάν στηθούν τέσσερις κάλπες θα αφορύν τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή.

Συζήτηση για την κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, φέρεται να έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Αν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αρνούνται ότι έγινε σχετική συζήτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες συμφώνησαν ότι στην ψηφοφορία θα υπάρξουν τελικά τρεις κάλπες κι όχι τέσσερις.

Ήδη, πάντως, εκτοξεύονται προειδοποιητικά πυρά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταγγέλλουν ως «κουκούλωμα» το ενδεχόμενο τριών καλπών, εξηγώντας ότι σε περίπτωση που ψηφιστούν προτάσεις κι όχι πρόσωπα, θα διασπαστούν οι ψήφοι εκείνων που θέλουν να παραπέμψουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο, καθώς προτείνεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Επιπλέον, η λύση για τρεις κάλπες διασφαλίζει σε κατά το δυνατόν διαρροές βουλευτών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, που ενδεχομένως θα ήθελαν να ψηφίσουν και κάποιον άλλο, εκτός του Γ.Παπακωνσταντίνου, που προτείνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

«Τυχόν απόφαση να στηθούν στη Βουλή τρεις και όχι τέσσερις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας. Το ΚΚΕ επιμένει στην πρότασή του να στηθούν τέσσερις κάλπες» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Θα πρόκειται για κουκούλωμα. Δεν θα το ανεχτούμε. Είναι αντικοινβουλευτικό πραξικόπημα. Οι ευθύνες είναι προσωπικές. Οι κάλπες πρέπει να αφορούν άτομα» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Στρατούλης.

Μία κάλπη για κάθε πρόσωπο και στο κάθε ψηφοδέλτιο να υπάρχουν ξεχωριστά τα αδικήματα, ώστε να μπορεί κάθε βουλευτής να ψηφίσει συγκεκριμένα, προτείνει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης τάχθηκε υπέρ της λύσης για τέσσερις κάλπες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ υπάρχουν αρκετοί που δεν θα διστάσουν να ψηφίσουν την παραπομπή του Γ.Παπανδρέου, ως αντίβαρο στην «κομματική γραμμή» για τον Ευ.Βενιζέλο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook