Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον έξι έχουν τραυματιστεί λόγω επίθεσης που εξαπέλυσαν ισλαμιστές αντάρτες κατά ενός διυλιστηρίου φυσικού αερίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αλγερίας. Οι δύο νεκροί φέρονται να είναι ένας γάλλος και ένας βρετανός υπήκοος, ωστόσο οι διαθέσιμες πληροφορίες παραμένουν γενικότερα συγκεχυμένες.

Οι ένοπλοι κατόρθωσαν να διαφύγουν από το χώρο και αναφέρουν πως έχουν απαγάγει έξι εργαζόμενους, τους οποίους κρατούν ως ομήρους, όπως μεταδίδει το BBC. Αντίθετα, μία οργάνωση που ονομάζεται Μασκοφόρα Ταξιαρχία ισχυρίζεται πως έχει αρπάξει πέντε εργαζόμενους, τρεις νορβηγούς, έναν βρετανό και έναν αμερικάνο. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αντίθετα, η BP, η οποία βρίσκεται στην κοινοπραξία που ελέγχει το διυλιστήριο, αναφέρει πως ένοπλοι έχουν ακόμα υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις.

Πηγή του πρακτορείου Associated Press σημειώνει πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν περικυκλώσει τους απαγωγείς και διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ την ίδιας στιγμή στρατιωτικές πηγές από την πλευρά της Λιβύης σχολιάζουν πως άνοιξαν πυρ κατά οχημάτων με αιχμαλώτους, υποχρεώνοντάς τα να κινηθούν προς την Τυνησία.

Η εθνικότητα των απαχθέντων δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο οι ιρλανδικές και οι βρετανικές Αρχές έχουν γνωστοποιήσει πως ένας ιρλανδός και ένας βρετανός πολίτης βρίσκονται ανάμεσα στους αιχμαλώτους.

Ιαπωνική εταιρεία που συνεργάζεται με το διυλιστήριο αναφέρει πως ιάπωνες εργαζόμενοι έχουν επίσης απαχθεί. Οι πρώτες ανταποκρίσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον πέντε ιάπωνες ομήρους, ωστόσο, διπλωματική πηγή του γαλλικού πρακτορείου AFP αντιτείνει πως ανάμεσα στους κρατούμενους βρίσκονται νορβηγοί και βρετανοί.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANI της Μαριτανίας, την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει οργάνωση που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ, ως αντίποινα για την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι. Το πρακτορείο ANI διατηρεί τακτική επαφή με ισλαμιστικά στοιχεία που επιχειρούν στη βόρεια Αφρική.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook