Μεταξύ των δέκα εταιριών που επιλέχθηκαν για την τελική φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων στην ΠΓΔΜ βρίσκεται η ΔΕΗ.

Από τις συνολικά 16 εταιρίες που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου, οι δέκα πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού και έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Ιουλίου για να υποβάλουν τις προσφορές τους, ανακοίνωσαν την Πέμπτη στα Σκόπια ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Βλάντιμιρ Πέσεβσκι και ο υπουργός Οικονομίας, Φάτμιρ Μπεσίμι.

Μεταξύ των δέκα εταιριών περιλαμβάνονται εταιρίες και κοινοπραξίες από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ισλανδία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Πρόκειται για τα υδροηλεκτρικά έργα Τσέμπρεν και Γκάλιστε, η κατασκευή των οποίων αναμένεται να κοστίσει 600-700 εκατ. ευρώ. Στο έργο θα συμμετάσχει και η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, “ELEM”, μέσω της υδροηλεκτρικής μονάδας “HEC Tikves”.

Οι Πέσεβσκι και Μπεσίμι εξέφρασαν την ικανοποίηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για το αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με την κατασκευή των δύο αυτών υδροηλεκτρικών έργων και σημείωσαν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργειακή μονάδα στη χώρα.

protothema.gr