Μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2012 η ευρωζώνη για την συγκράτηση της χρηματοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει, το σχέδιο το οποίο επιτρέπει στον ESM να ενισχύει άμεσα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε χώρες με προβλήματα δημόσιου χρέους, θα μπορούσε να υπονομευθεί από τεχνικές επιπλοκές αλλά και τους εκ των υστέρων ενδοιασμούς των κυβερνήσεων, εκτιμά η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους κρατών-μελών της ευρωζώνης, αναφέρει πως ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξήγησε πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξαντλούσε τις δανειοδοτικές δυνατότητες του ταχύτερα από ό,τι η χορήγηση δανείων προς κυβερνήσεις, κάτι το οποίο είναι ο συνήθης ρόλος του Ταμείου.

Για παράδειγμα η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση με 60 δισεκατομμύρια ευρώ μιας τράπεζας από τον ESM θα ήταν ανάλογη με την δανειοδότηση μιας κυβέρνησης με 180 δισ. ευρώ, ενώ εάν η κυβέρνηση αναλάβει μέρος της ευθύνης το ποσό θα μειωνόταν σε 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλείται η WSJ.

Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως η Γερμανία, εμμένουν στη θέση πως οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν οικονομική ενίσχυση προς τις τράπεζες αλλά και να εγγυώνται τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook