Δύο μέρες πριν την βαρυσήμαντη ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron για την Ευρώπη, μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών ευρωβουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, εξέδωσαν την Τετάρτη μανιφέστο λέγοντας ότι «πλέον το status quo δεν αποτελεί επιλογή» και ζητώντας «μια νέα και διαφορετική σχέση» με την ΕΕ.

Η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών «Fresh Start»- περίπου 100 από τους 304 βουλευτές του κόμματος- προτείνουν την ανάκτηση νομοθετικών εξουσιών από τις Βρυξέλλες στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και τη μείωση της βρετανικής συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Την Παρασκευή (18 Ιανουαρίου), ο Cameron θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Άμστερνταμ αναφορικά με τη θέση της χώρας του στην ΕΕ. Αναμένεται να προτείνει σχέδια επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της χώρας του με την Ευρώπη, τα οποία εν συνεχεία θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοψηφίσματος, πιθανώς το 2018.

Το μανιφέστο προτείνει 4 σημαντικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες όπως τον «επαναπατρισμό» όλων των νόμων που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την πολιτική απασχόλησης, όπως η Οδηγία για το Χρόνο Εργασίας, «εξαίρεση» από όλες τα υπάρχοντα μέτρα ποινικής δικαιοσύνης, ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε κάθε νέα νομοθεσία που επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες καθώς και να δοθεί τέλος στη μηνιαία μετακίνηση του Κοινοβουλίου από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο.

Απειλή άρνησης χρηματοδότησης

Οι βουλευτές επίσης υπογράμμισαν την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να αρνηθεί κονδύλια για προγράμματα ανάπτυξης της ΕΕ, εάν αυτά δεν μεταρρυθμιστούν, προκειμένου να εξαναγκάσουν μια «ουσιαστική διαπραγμάτευση» για τις δημοσιονομικές προτεραιότητες.

«Τα γεγονότα στην Ευρώπη σημαίνουν ότι ο τρόπος που λειτουργεί η ΕΕ θα αλλάξει σημαντικά», είπαν.

«Τα ερχόμενα χρόνια, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες. Αποτελεί τέλεια ευκαιρία για εμάς να διαπραγματευθούμε μια ριζικά διαφορετική σχέση με την ΕΕ, μια σχέση που θα υπηρετεί καλύτερα τα βρετανικά συμφέροντα.

Σε συνέντευξη με την EurActiv, ο Dominic Raab, μεγαλοστέλεχος της ομάδας Fresh Group και συντάκτης του μανιφέστου στο κεφάλαιο της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, είπε: «Θα θέλαμε να είμαστε καλοί, ισχυροί λειτουργικοί εταίροι στην Ευρώπη αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει… παραχώρηση δημοκρατικού ελέγχου».

Αγνοούν τα αμερικανικά μηνύματα

O Raab τάχθηκε υπέρ ενός συνολικού δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα δημοψήφισμα που θα αφορά τόσο τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, όσο και την διαπραγμάτευση που πρέπει να ακολουθήσει. Απέρριψε την κριτική που δέχονται οι βρετανοί ευρωσκεπτικιστές από αμερικανικούς κύκλους, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν ολοένα και πιο αδιάφορες για την Ευρώπη, καθώς θα εστιάσουν περισσότερο στην Ασία και Ειρηνικό.

«Θεωρώ πως φιλοευρωπαίοι και ευρωσκεπτικιστές θα συμφωνήσουν ότι οι ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι συμβαίνει ακριβώς στην ΕΕ. Όσο πιο φεντεραλιστική γίνεται η Ευρώπη τόσο πιο πολύ θα διαβρώνεται ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε.

Ιστορικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973. Ο πρωθυπουργός David Cameron είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει την επανεκλογή του.

Μιλώντας στη σύνοδο του Δεκεμβρίου που διασφαλίστηκε το πρώτο μέρος της τραπεζικής ένωσης, ο Cameron υποβάθμισε τους φόβους ότι το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται στο περιθώριο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, καθώς τα μέλη της ευρωζώνης οικοδομούν έναν ακόμη ισχυρότερο πυρήνα.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook