Διεθνής… σύρραξη σε μικρογραφία, στη μέση της Σαχάρας, έχει γίνει η κατάσταση ομηρείας σε μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμενάς της Αλγερίας: Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλγερίας πολιορκούν τη μονάδα στην οποία ισλαμιστές ένοπλοι κρατούν ομήρους αρκετούς ξένους υπηκόους -Αμερικανικούς, Ευρωπαίους και Ιάπωνες- σε αντίποινα για τις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι. Το Αλγέρι υποστηρίζει ότι οι ένοπλοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα, παίρνοντας μαζί τους και τους ομήρους· «εν ψυχρώ δολοφονία» χαρακτηρίζει το Λονδίνο το θάνατο ενός από τους Βρετανούς ομήρους· έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Ιαπωνία για το ζήτημα.

Από την Τετάρτη, ομάδα ισλαμιστών που αποκαλείται «Μασκοφόρος Ταξιαρχία» ή «Τάγμα του Αίματος» -και θεωρείται ότι βρίσκεται υπό τις διαταγές του Αλγερινού Μοκτάρ Μπενμοκτάρ- κρατά τουλάχιστον 20 ξένους ομήρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αμερικανικής, γαλλικής, νορβηγικής ή ιαπωνικής υπηκοότητας. Κατά άλλες αναφορές, οι ξένοι όμηροι φτάνουν τους 41.

Οι ένοπλοι απειλούν ότι μία ενδεχόμενη επιχείρηση απελευθέρωσης θα «έχει τραγικό τέλος», υποστηρίζοντας πως έχουν ναρκοθετήσει την εγκατάσταση. Από την πλευρά τους, οι αλγερινές δυνάμεις αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης, λέγοντας πως έχει απορρίψει το αίτημα των ενόπλων να φύγουν από τη χώρα μαζί με τους ομήρους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε για το θέμα με τον Αλγερινό πρόεδρο Aμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Την Πέμπτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι πρόκειται για μία «επικίνδυνη κατάσταση που εξελίσσεται ταχύτατα», λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στις βρετανικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα.

Επιβεβαιώνοντας πως ένας από τους Βρετανούς ομήρους σκοτώθηκε, ο Χέιγκ χαρακτήρισε το περιστατικό «εν ψυχρώ δολοφονία», απορρίπτοντας ως «απλή δικαιολογία» την επίκληση του πολέμου στο Μάλι από τους ενόπλους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη για το ποια στρατηγική θα ακολουθήσει σχετικά με τους -πέντε, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές- Ιάπωνες πολίτες που κρατούνται όμηροι.

Η επιδρομή των ισλαμιστών σημειώθηκε στην πετρελαϊκή εγκατάσταση In Amenas που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και την οποία εκμεταλλεύεται κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η BP, η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil και η αλγερινή κρατική εταιρία Sonatrach.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook