Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι θα παραμείνει στη Λιβύη \”μέχρι τέλους\”, για να την οδηγήσει στη νίκη κατά των εχθρών, δήλωσε την Πέμπτη ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μούσα Ιμπραχίμ.

Μιλώντας μετά την αυτομόληση του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, ο οποίος μετέβη στη Βρετανία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το μόνο που κατάφεραν οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης ήταν να ενώσουν το λαό κατά του εχθρού. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την παραίτηση του Λίβυου ΥΠΕΞ.

\”Κατανοούμε τώρα ότι (ο Κούσα) παραιτήθηκε από τη θέση του… Ήταν προσωπική απόφασή του\” είπε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. \”Ο Κούσα ζήτησε να μεταβεί στην Τυνησία για ιατρικούς λόγους. Του δόθηκε άδεια. Κατόπιν, μάθαμε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του (…) Η Λιβύη δεν εξαρτάται από άτομα\” πρόσθεσε ο Ιμπραχίμ, αποκλείοντας την πιθανότητα να δώσει ο πρώην υπουργός πληροφορίες που θα έβλαπταν τη χώρα του. Όπως είπε, ο Μούσα Κούσα πάσχει από αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη.

Στην ερώτηση αν ο Καντάφι και οι γιοι του εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, απάντησε: \”Μείνετε ήσυχοι, είμαστε όλοι εδώ. Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι τέλους. Αυτή είναι η χώρα μας. Είμαστε δυνατοί σε κάθε μέτωπο\”. \”Δεν στηριζόμαστε σε άτομα για να ηγηθούν του αγώνα. Αυτός είναι ένας αγώνας ενός ολόκληρου έθνους. Δεν εξαρτάται από άτομα ή αξιωματούχους\” προσέθεσε.

Ο Ιμπραχίμ απέρριψε επίσης τις υποθέσεις ότι οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων ανέτρεψαν την ισορροπία υπέρ των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται κατά του στρατού του Καντάφι ή ότι αυτές ενθαρρύνουν τους απλούς ανθρώπους να επιδιώξουν την αλλαγή, μετά τη διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών κυριαρχία του Καντάφι.

Την ίδια ώρα, έκθεση του Φόρεϊν Όφις εκτιμά ότι περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Καντάφι. \”Μολονότι δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των νεκρών, πολλές πηγές αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τις πρόσφατες ταραχές\” σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη στις 9 το πρωί της Πέμπτης, παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολυεθνή συμμαχία που είχε ξεκινήσει την αποστολή αυτή στις 19 Μαρτίου.

\”Η επιχείρηση Ενοποιημένος Προστάτης που αποφασίστηκε την Κυριακή το βράδυ από τις χώρες της συμμαχίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί, όπως προβλεπόταν, στις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς\” δήλωσε ο διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την ανάληψη από το ΝΑΤΟ της ευθύνης για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, την οποία είχαν μέχρι τώρα συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 40 άμαχοι φέρονται να σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές των δυτικών δυνάμεων στην Τρίπολη, όπως δήλωσε σε καθολικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Βατικανού στη λιβυκή πρωτεύουσα, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

\”Οι αποκαλούμενες ανθρωπιστικές επιδρομές είχαν θύματα δεκάδες αμάχους σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης\” δήλωσε ο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, Αποστολικός Βικάριος της Τρίπολης. \”Συγκέντρωσα αρκετές αφηγήσεις από αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες. Ιδιαίτερα στη συνοικία Μπούσλιμ, εξαιτίας των βομβαρδισμών, κατέρρευσε ένα κτίριο όπου κατοικούσαν πολίτες, προκαλώντας το θάνατο 40 ανθρώπων\” δήλωσε στο Fides, το πρακτορείο ειδήσεων της ιεραποστολικής υπηρεσίας του Βατικανού.

Λίβυοι αξιωματούχοι πήγαν ξένους δημοσιογράφους στα σημεία που λένε πως πραγματοποιήθηκαν δυτικά αεροπορικά πλήγματα στην Τρίπολη, όμως οι αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων δεν είναι πειστικές, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

To NATO πάντως δηλώνει ότι ερευνά αναφορές για θύματα μεταξύ των αμάχων κατά τις δυτικές αεροπορικές επιδρομές στη λιβυκή πρωτεύουσα, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τέτοιες αναφορές, δήλωσε εκπρόσωπος της στρατιωτικής Συμμαχίας.

\”Διεξάγουμε έρευνες, για να δούμε αν υπάρχει οποιαδήποτε ουσία (στις αναφορές), όμως δεν έχουμε πληροφορίες που να τις επιβεβαιώνουν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να διαπιστώσουμε αν συνέβη πράγματι κάτι\” είπε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Παρά τη θολή εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες δύο ημέρες, όσον αφορά τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων, ένα γεγονός ήρθε να φέρει ξανά αισιοδοξία και πανηγυρισμούς στους εξεγερμένους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, της κυβέρνησης Καντάφι «απέδρασε» από τη Λιβύη και μέσω Τυνησίας ζήτησε άσυλο από τη Βρετανία. Η αποχώρηση Κούσα από το στρατόπεδο του Καντάφι ήταν η πρώτη αποχώρηση μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από πλευράς δυτικών, κάτι που επιβεβαίωσε το φημολογούμενο ρήγμα στην πλευρά του Καντάφι.

 

Σύμφωνα με αναλυτή του βρετανικού think tank «Quilliam» Νόμαν Μπένοτμαν: «Αυτομόλησε. Δεν ήταν καθόλου χαρούμενος. Δεν υποστηρίζει τις κυβερνητικές επιθέσεις σε αμάχους. Αναζητά καταφύγιο στην Βρετανία και ελπίζει ότι θα του συμπεριφερθούν καλά». Νωρίτερα, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα δεν αυτομόλησε αλλά ταξιδεύει στο εξωτερικό για μία διπλωματική αποστολή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook