Τη σημασία που έχει για την ευρωζώνη ο τρόπος αντιμετώπισης των αναγκών της Κύπρου εξετάζει σε δημοσίευμά της η βρετανική οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ζητώντας την άποψη οικονομικών αναλυτών. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η Κύπρος είτε είναι πολύ μικρή για να απασχολεί κάποιον είτε μια πιθανή αιτία ανάφλεξης της κρίσης στην ευρωζώνη, ανάλογα με τον ποιον θα ρωτήσει κανείς.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τώρα που αναμένεται η έκθεση της Pimco για τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα και με τις διαπραγματεύσεις για μια διάσωση του κράτους να μεταφέρονται «για το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο», ορισμένοι αναλυτές διερωτούνται μήπως οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τους κινδύνους που συνδέονται με την Κύπρο. «Ένα λάθος βήμα στην Κύπρο θα μπορούσε να πλήξει την πρόσφατη άνοδο των αγορών και να υπονομεύσει τις προσπάθειες των πολιτικών και της ΕΚΤ να απομακρύνουν τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, ανανεώνοντας επίσης τους φόβους για τη βιωσιμότητα των τραπεζών στην περιοχή», σχολιάζει η συντάκτρια των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, συνοψίζοντας τις γνώμες των αναλυτών.

Ο Μαρκ Τσάντλερ από την επενδυτική τράπεζα Brown Brothers Harriman σχολιάζει ότι ο ίδιος δε θα άλλαζε το χαρτοφυλάκιό του λόγω άσχημων ειδήσεων από την Κύπρο, αλλά προσθέτει ότι αξίζει να παρακολουθεί κανείς τι συμβαίνει εκεί. Σημειώνεται ότι αν και μικρές σε απόλυτα ποσά, οι ανάγκες της Κύπρου σε οικονομική βοήθεια είναι μεγάλες σε σύγκριση με το ακαθάριστο προϊόν της χώρας.

Ο Γκάμπριελ Στερν, οικονομολόγος της επενδυτικής μπουτίκ Exotix σχολιάζει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει την απειλή δημοσιονομικού κόστους που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη τραπεζική κρίση στην πρόσφατη ιστορία, αναλογικά με το ΑΕΠ. Κατά την άποψή του οι επιλογές που υπάρχουν για τη λύση του προβλήματος είναι εξίσου κακές.

Ο κ Στερν εκτιμά ότι μια λύση που θα περιλαμβάνει μία αναδιάρθρωση χρέους στα πρότυπα του ελληνικού PSI (απομείωση χρέους που κατέχουν ιδιώτες) μοιάζει όλο και πιο απίθανη, εν μέρει λόγω του υψηλού ποσοστού κυβερνητικών ομολόγων που κατέχουν Κύπριοι επενδυτές. Εξηγεί ότι η επιβολή ζημιάς σε αυτούς θα είχε επιζήμιες επιπλοκές στην ευρύτερη εθνική οικονομία.

Άλλος διεθνής επενδυτής επισημαίνει ότι ανάλογα με το πού δίνουν έμφαση οι ειδικοί μπορεί να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα για το αν η Κύπρος χρειάζεται ένα PSI ή διαγραφή χρέους. Ο ίδιος πιστεύει ότι δε θα υπάρξουν πιέσεις για ένα κυπριακό PSI λόγω του πολιτικού ρίσκου που περιλαμβάνει, όπως φάνηκε και στην Ελλάδα. Ο Μάικλ Μιχαηλίδης, αναλυτής στην RBS προσθέτει ότι το PSI γίνεται πιο δύσκολο διότι ένα μεγάλο μερίδιο του κυπριακού χρέους υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο.

Ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, ανώτερος αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Rabobank, αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόπειρα επιβολής ζημιάς στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει ανανέωση των φόβων γύρω από τη βιωσιμότητα των τραπεζών στην ευρύτερη ευρωζώνη. «Θα πρόδιδε την άποψη ότι το ελληνικό PSI ήταν μια ειδική περίπτωση, κάτι που ίσως θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βρετανός αναλυτής.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν εξάλλου ότι οι συζητήσεις περί του μεγέθους του πακέτου διάσωσης της Κύπρου έχουν αποκαλύψει διαφωνίες μεταξύ των μελών της τρόικα. Προστίθεται επίσης ότι Γερμανοί πολιτικοί εκμεταλλεύονται πολιτικά ενόψει των εκλογών στη χώρα τους τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, διατυπώνοντας κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος και αμφισβητώντας κατά πόσο οι φορολογούμενοι θα ήταν πρόθυμοι να καλύψουν το λογαριασμό για τις κυπριακές τράπεζες. Όπως τονίζει η εφημερίδα, «άρνηση της Γερμανίας να στηρίξει τη διάσωση της Κύπρου θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την πολιτική βούληση για τη διατήρηση μιας ενωμένης ευρωζώνης».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής ζημιών στους προνομιακούς κατόχους ομολόγων των κυπριακών τραπεζών ή με την επιβολή «κουρέματος» στους καταθέτες, σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος θα ήταν εξίσου αρνητικός στους επενδυτές στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα «ανθυγιεινό προηγούμενο».

Ο Δημήτρης Δρακόπουλος από την τράπεζα Nomura εξηγεί ότι από τη στιγμή που οι δύο κυπριακές τράπεζες έχασαν χρήματα στην Ελλάδα και που σχεδόν το 40% της δραστηριότητάς τους γίνεται στην Ελλάδα, η επιβολή ζημιάς στους καταθέτες θα περιελάμβανε και τους Έλληνες. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι πολιτικοί πυροβολούν το πόδι τους», σχολιάζει ο Έλληνας τραπεζίτης του Λονδίνου. Όσο για την οδό του κουρέματος ομολόγων που κατέχουν ανώτεροι ομολογιούχοι, ο τραπεζίτης της Nomura σημειώνει ότι δεν θα αφορούσε μεγάλα ποσά και επομένως απλώς θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.

Επισημαίνει εξάλλου ότι υπάρχουν και θετικοί παράγοντες στην Κύπρο που αξίζουν προσοχής. Ο ίδιος σημειώνει τις εκλογές, οι οποίες «θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης αρκετών επικερδών εταιρειών υπό τον κρατικό έλεγχο». Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθυμίζει εξάλλου τα τεράστια αποθέματα αερίου που έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν σημαντικά το ΑΕΠ της Κύπρου. «Ναι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την Κύπρο, ωστόσο υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους δεν νομίζω ότι η χώρα θα πτωχεύσει», καταλήγει ο αναλυτής της RBS μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook