Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times», ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών των Η.Π.Α. (CIA) εισήγαγε παράνομα πράκτορες στη Λιβύη, με σκοπό να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων που βρίσκονται στο πλευρό του συνταγματάρχη Muammar Gaddafi, αλλά και να έρθουν σε επαφή και να εξοπλίσουν τον υπό πολιορκία επαναστατικό στρατό.

Κι ενώ ο πρόεδρος, Barack Obama, είχε υπογραμμίσει τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα υπάρξει εισβολή χερσαίων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων επί του λιβυκού εδάφους, αξιωματούχοι της CIA διέρρευσαν στον αμερικανικό Τύπο πληροφορίες, ότι «μικρές ομάδες πρακτόρων εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αναπτύξουν μια σκιώδη δύναμη κρούσης των Δυτικών στη Λιβύη, με την οποία ο ίδιος ο Obama εκτιμά ότι θα ματώσει ο στρατός του Gaddafi».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, έχει κατακλυστεί από άγνωστο αριθμό πρακτόρων, ενώ στις επιχειρήσεις κατασκοπείας λαμβάνουν μέρος στελέχη της βρετανικής MI6.

Παράλληλα, τονίζεται ότι, από στρατιωτικής πλευράς, υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων, όπως της αμερικανικής Delta Force και της βρετανικής SAS, οι οποίες αναμένεται σε ανύποπτο χρόνο να επιτεθούν σε νευραλγικά σημεία της στρατιωτικής άμυνας του Λίβυου ηγέτη.

Ειδικότερα, προβλέπονται, σύμφωνα πάντα με τη «διαρροή» της CIA προς τους «New York Times», δολιοφθορές σε αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών αλλά και εξουδετέρωση στρατοπέδων που βρίσκονται έξω από τις πόλεις, τις οποίες ελέγχει το καθεστώς, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι αυτομολήσεις ανωτάτων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων.

Επιπροσθέτως, οι Αμερικανοί πράκτορες αναμένεται να έχουν επαφές με τον στρατό των επαναστατικών δυνάμεων στη Βεγγάζη, προκειμένου να αρχίσει μια σειρά ταχύρρυθμης στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς είναι εμφανής η αδυναμία των αντικαθεστωτικών να εδραιωθούν σε στρατηγικής σημασίας πόλεις, όπως η Ras Lanuf, η Ben Jawad και η Misrata, οι οποίες το τελευταίο διάστημα άλλαξαν αρκετές φορές χέρια.