Την ερχόμενη Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Ιανουαρίου στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός αποκλειστικά σε ανασφάλιστους πολίτες.

Παράλληλα αντιγριπικά εμβόλια έχουν σταλεί και σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νησιού προκειμένου να πηγαίνουν και εκεί ανασφάλιστοι πολίτες για τον αναγκαίο εμβολιασμό ο οποίος θα διαρκέσει έως ότου εξαντληθούν τα εμβόλια.

'Οπως ανακοίνωσε η 7η ΥΠΕ Κρήτης "ο εμβολιασμός στα γραφεία της υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί τις παραπάνω ημέρες στο ισόγειο της υπηρεσίας, στο χώρο του ΚΕ.ΠΥ.Κ.Α. στην οδό Σμύρνης 26, τις πρωινές ώρες από τις 8.00 έως 13.00.

 Άποροι και ανασφάλιστοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν το εμβόλιο κατά της γρίπης προσερχόμενοι απευθείας στα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης προσκομίζοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ο δωρεάν εμβολιασμός, θα γίνει σε συνεργασία με τους επιστήμονες υγείας ως ακολούθως:
Την Δευτέρα 21.01.2013
κ. Δρακωνάκη Νίκο, Ιατρό -Δ/ντή Κ.Υ. Χάρακα
κα Σπανάκη Αθηνά, Γενική Ιατρό Π.Ι. Χουμεριάκου Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης
κα Έφη Βογιατζιδάκη, Νοσηλεύτρια ΠαΓΝΗ- Εθελόντρια Νοσηλεύτρια & μέλος Δ.Σ. στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου-Γ. Γραμματέας Ιατρών Αιγαίου ΠΑΓΝΗ-Αναπλ. Γραμματέας Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Την Τρίτη 22.01.2013
κα Σπανάκη Αθηνά, Γενική Ιατρό Π.Ι. Χουμεριάκου Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης
κα Ειρήνη Πανακάκη, Εθελόντρια Νοσηλεύτρια στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός για ανασφάλιστους πολίτες θα πραγματοποιείται και σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης, σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νησιού, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λόγω και του αυξημένου αριθμού ανασφάλιστων.

Η ως άνω ενέργεια υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας που αναπτύσσει η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, με βασική όπως επιδίωξη την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, και την πρόληψη όπως υγείας του πληθυσμού.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από όπως ιούς όπως γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όπως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από αυτήν.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη και όπως πιθανές επιπλοκές όπως, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με το εμβόλιο όπως εποχικής γρίπης και ιδιαίτερα ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εποχική γρίπη είναι:

• Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
• Άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, πνευμονική νόσο σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κ.α.
• Ανοσοκατασταλμένα άτομα.
• Άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ασθενών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου."