Tεχνικές επιπλοκές και αμφιβολίες ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απειλούν να υπονομεύσουν το σχέδιο της ευρωζώνης να επιτρέψει στον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) να ενισχύσει άμεσα την ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, βασιζόμενο σε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφέρει πως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι οι άμεσες ενέσεις ρευστότητας σε αδύναμες τράπεζες θα πλήξουν τη δανειοδοτική ικανότητα του Μηχανισμού πιο γρήγορα από τη δανειοδότηση των κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα, γράφει η εφημερίδα, ορισμένες κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τους κινδύνους του ταμείου. Οι πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, επιμένουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών τους έτσι ώστε να καλύψουν πιθανές απώλειες.

Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ πρότεινε τη δημιουργία μιας θυγατρικής για τον ESM, που θα αναλάβει την ευθύνη για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση αλλά πολλές κυβερνήσεις διαφώνησαν αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πρόσθετες οικονομικές δεσμεύσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook