Μία ημέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των παρόχων Υγείας, για τα χρέη έως το τέλος του 2011, στα άκρα φαίνεται πως είναι η κόντρα μεταξύ ου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «εύλογη απορία προκαλεί η στάση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντου, έναντι του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος με τις επαναλαμβανόμενες και αδικαιολόγητες επιθέσεις του» σχετικά με τις υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς, έχει ξεπεράσει τα όρια της ύβρεως».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι φαρμακοποιοί έχουν λάβει μέχρι στιγμής το ποσό των 2.566.051.773 ευρώ για το 2012 και τις επόμενες ημέρες δρομολογείται η πληρωμή του μήνα Οκτωβρίου 2012. Επίσης, αναφέρεται ότι έλαβαν ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ για τις παλαιές οφειλές του ΟΠΑΔ, ενώ για τους υπόλοιπους παρόχους υγείας είναι ακόμη σε εξέλιξη η πληρωμή των οφειλών στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει, επίσης, ότι η πληρωμή των παλαιών οφειλών σε ατομικούς λογαριασμούς των φαρμακοποιών και όχι σε λογαριασμούς φαρμακευτικών συλλόγων έγιναν διότι οι δικαιούχοι ήσαν τα υφιστάμενα, ως νομικά πρόσωπα φαρμακεία, μέχρι τις 31-12-2011, ενώ οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους φαρμακευτικούς συλλόγους δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι σημαντικός αριθμός φαρμακοποιών είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις του σε πιστώτριες τράπεζες και ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να σεβαστεί τις σχετικές συμβάσεις.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καλεί τα μέλη του να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους πληρώνονταν από το ΙΚΑ ή από τον ΟΠΑΔ μέχρι και τις 31-12-2011, πριν από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα με την ταυτοποίηση των στοιχείων τους μετά την πίστωση των λογαριασμών.

«Με δεδομένου ότι, πλην του προέδρου του ΦΣΑ, κανείς άλλος από τους 53 Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Επικράτειας δεν διατύπωσε αντιρρήσεις ή παράπονα, μας προκαλεί εύλογη απορία η στάση του προέδρου του ΦΣΑ έναντι του ΕΟΠΥΥ», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

Σημειώνεται πως μήνυση κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, κατέθεσε, την Τρίτη, ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο κ. Λουράντος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους προς τους προμηθευτές του και η ατιμωρησία όσων ευθύνονται για την αναίτια καταστροφή συνετών επαγγελματιών έχει φτάσει στο απροχώρητο». Επίσης αναφέρει ότι βάσει των εξαγγελιών της πολιτείας για πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων χρημάτων του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, οι φαρμακοποιοί εξέδωσαν μεταχρονολογημένες επιταγές προς τις φαρμακαποθήκες – προμηθευτές τους, πληρωτέες σήμερα 15 Ιανουαρίου, για την πληρωμή των φαρμάκων που προμηθεύουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όπως σημείωνε ο κ. Λουράντος, ο Οργανισμός, ο οποίος τη Δευτέρα κατέθεσε 140 εκατ. ευρώ για χρέη προς τους φαρμακοποιούς, προχώρησε σε απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φαρμακοποιών, τους αριθμούς των οποίων, όπως αναφέρει ο Λουράντος, διέθετε στα μητρώα του από την εποχή που το ΙΚΑ πλήρωνε απ\’ ευθείας τους φαρμακοποιούς (ήτοι προ της εντάξεώς του στον ΕΟΠΥΥ), χωρίς να λάβει υπόψη του ότι πολλοί εξ αυτών των λογαριασμών έχουν κλείσει, καθώς οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα χρήματα μέσω του Συλλόγου.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες εκατοντάδες επιταγές μελών μας, τα οποία αδυνατούν όλως ανυπαιτίως να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις καθώς η ασυνέπεια των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον Τειρεσία», τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook