Την παρουσίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ στη Λευκωσία αναφορικά με τους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος μεταφέρουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Η εφημερίδα τονίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς πως λειτουργεί ως χώρα υποδοχής παράνομου ρωσικού χρήματος.

Όπως σημειώνεται, η παρουσίαση περιείχε ένα διάγραμμα που έδειχνε πως η Κύπρος έχει πράξει περισσότερα προς την κατεύθυνση υιοθέτησης διεθνών κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Πρόκειται για ευρήματα της ομάδας δράσης του ΟΟΣΑ για το χρηματοοικονομικό τομέα, μια διακυβερνητική ομάδα που έχει ως αποστολή ακριβώς την αντιμετώπιση υποθέσεων που αφορούν ξέπλυμα χρήματος. Η έκθεση αυτή αναφέρει πως η Κύπρος έχει συμμορφωθεί πλήρως ή μερικώς και με τις 49 υποδείξεις της ομάδας του ΟΟΣΑ, ενώ η Γερμανία και η Φινλανδία δεν έχουν συμμορφωθεί με πέντε υποδείξεις.

Η Εύα Ρωσσίδου-Παπακυριακού, επικεφαλής της αρμόδιας κυπριακής μονάδας, δηλώνει ότι η παρουσίαση ήταν μια προσπάθεια της Κύπρου να δείξει τι ακριβώς έχει κάνει, επισημαίνοντας τη θετική για τη χώρα σύγκριση με τη Γερμανία, από όπου ακούγονται οι περισσότερες ενστάσεις κατά της παροχής βοήθειας στη Λευκωσία.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα πάντως αναφέρει ότι παρά τις κυπριακές προσπάθειες υπάρχουν ηγέτες της ευρωζώνης που δείχνουν πως δεν έχουν πειστεί. Γίνεται χαρακτηριστικά αναφορά στις δηλώσεις του Φιλανδού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος είχε ζητήσει διευκρινίσεις.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι αξιωματούχοι της Κύπρου και της τρόικα έχουν εκφράσει τον εκνευρισμό τους διότι θεωρούν ότι οι Γερμανοί επικριτές δρουν έχοντας στο μυαλό τους τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Υπάρχει επίσης η άποψη, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι ίσως το Βερολίνο με αυτό τον τρόπο πιέζει τη Λευκωσία να εγκαταλείψει το χαμηλό φόρο για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, όπως στην περίπτωση Μιλόσεβιτς, η Κύπρος είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρα διακίνησης χρημάτων από ύποπτες πηγές. Τονίζεται όμως ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ξένοι αξιωματούχοι θεωρούν πως οι έλεγχοι έχουν καταστεί πιο αυστηροί, ιδίως τα χρόνια πριν την ένταξη στην ΕΕ το 2004.

Προστίθεται ότι η αρμόδια υπηρεσία Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης έδωσε γενικά καλή βαθμολογία στην Κύπρο στην πιο πρόσφατη έκθεσή της το 2011. Η έκθεση σημείωνε πάντως ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες καταδίκες και κατασχέσεις για υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook