Την προειδοποίηση ότι η Βρετανία μπορεί να μετακινηθεί προς την έξοδο από την ΕΕ αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των προωθούμενων αλλαγών στην Ευρώπη, περιλαμβάνει η ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον για την ευρωπαϊκή του πολιτική.

Η πολυαναμενόμενη ομιλία είχε προαναγγελθεί για σήμερα Παρασκευή στην Ολλανδία, ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να την αναβάλλει για ακόμα μία φορά λόγω της ομηρίας Βρετανών υπηκόων στην Αλγερία. Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ λένε ότι η ομιλία δε θα γίνει πριν το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στην αφρικανική χώρα.

Στα αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο κ. Κάμερον αναφέρει ότι θέλει να παρουσιάσει ένα «θετικό όραμα» για το μέλλον της ΕΕ με ενεργό ρόλο για τη Βρετανία. Επισημαίνει όμως ότι υπάρχει ένα κενό μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της που έχει διευρυνθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και το οποίο αντιπροσωπεύει ένα έλλειμμα δημοκρατικής ευθύνης και συναίνεσης, ιδιαίτερα αισθητό στη Βρετανία. Ο κ. Κάμερον τονίζει ότι τα μέτρα λιτότητας στην ευρωζώνη έχουν κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης της ΕΕ.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος αποτυχίας της Ευρώπης και μετακίνησης του βρετανικού λαού προς την έξοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός ηγέτης, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι ο ίδιος δε θέλει να γίνει κάτι τέτοιο: «Θέλω μια επιτυχημένη ΕΕ και θέλω μια σχέση μεταξύ μας που κρατά τη Βρετανία εντός».

Ο κ. Κάμερον τελεί υπό ασφυκτική πίεση εκατέρωθεν. Την Πέμπτη δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τόνισε πως θέλει τη Βρετανία εντός της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμενόταν να προαναγγείλει δημοψήφισμα επί της νέας σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών, με επαναπατρισμό εξουσιών, που όπως έχει πει είναι βέβαιος ότι μπορεί να εξασφαλίσει.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook