Πρεμιέρα των μέτρων στήριξης της βιομηχανίας άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, φιλοδοξεί να κάνει η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να περάσει στο νομοσχέδιο για το φορέα τήρησης αποθεμάτων πετρελαίου, ειδική διάταξη για την επαναφορά του πλαφόν στο τέλος ΑΠΕ, που αφορά τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι για το συγκεκριμένο θέμα πιθανόν να μην υπήρξε η καταλληλότερη ενημέρωση, με δεδομένο ότι η απόσυρση του πλαφόν δεν αποτέλεσε κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά απαίτηση της τρόικας. Μάλιστα όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μέτρο είχε περιληφθεί στη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων για τον ενεργειακό τομέα. Δηλαδή δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης από την πλευρά της κυβέρνησης, απέναντι στην πίεση των δανειστών.

Εντούτοις, όπως είχε αποκαλύψει προχθές το Energypress, η κυβέρνηση μελετά πακέτο μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στα οποία περιλαμβάνεται και η επαναφορά του πλαφόν. Στις νέες επαφές που έγιναν υπήρξε συμφωνία με την ΕΕ το πλαφόν να επανέλθει και να οριστεί στο 1 εκατ. ευρώ ετησίως από 800 χιλιάδες που ίσχυε προηγούμενα.

Προκειμένου δε να υπάρξει ένα απτό δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, για πραγματική και ουσιαστική στήριξη της βιομηχανίας, η ρύθμιση αναμένεται να περάσει άμεσα από τη βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κίνδυνος

Με την απόσυρση του πλαφόν, η μείωση κατά 22% του τέλους ΑΠΕ που αποφασίστηκε για τις βιομηχανίες, αποδεικνυόταν στην πράξη … αύξηση αφού τουλάχιστον 15 βιομηχανικές μονάδες στην υψηλή τάση επωφελούνταν από το όριο των 800 χιλιάδων. Ειδικά για τους μεγαλύτερους πελάτες στην υψηλή τάση η αύξηση θα ήταν κολοσσιαία. Για έναν βιομηχανικό πελάτη με 300 γιγαβατώρες ετησίως που πλήρωνε με το πλαφόν 800 χιλιάδες ευρώ, με την άρση του πλαφόν και τη μείωση του τέλους ΑΠΕ προέκυπτε αύξηση πάνω από 30% και τέλος ΑΠΕ πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Φόροι

Εκτός όμως από το πλαφόν, η κυβέρνηση (ΥΠΟΙΚ) μελετά και ένα ακόμη βασικό αίτημα της βιομηχανίας που αφορά στην υπερφορολόγηση της ενέργειας στη χώρα μας. Έτσι εξετάζεται η μείωση του συντελεστή ΕΦΚ που στο φυσικό αέριο είναι στο υψηλότερο όριο που προβλέπεται στην ΕΕ και επομένως υπάρχουν σαφείς δυνατότητες για μείωση. Τέλος να σημειώσουμε ότι το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει και τον περίφημο μηχανισμό αντιστάθμισης που έχει ζητήσει η βιομηχανία, δηλαδή το μηχανισμό που θα αποζημιώνει τις βιομηχανίες για το επιπλέον κόστος που προκύπτει στην ηλεκτρική ενέργεια από το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων. Η αποζημίωση σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία μπορεί να φτάσει στο 85%, ωστόσο ο μηχανισμός και οι πόροι θα επιλέγονται και προέρχονται από τα κράτη μέλη (π.χ. έσοδα από δημοπρασίες ρύπων).


energypress.gr