Στη σύλληψη ενός 29χρονου Σύριου προχώρησαν το απόγευμα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων που από τα ξημερώματα που αποκαλύφτηκε η υπόθεση διακίνησης παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Ελαφονησίου, είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των "λαθροδιακινητών" (δείτε εδώ).

Όπως αποκαλύφτηκε ο Σύριος είχε το ρόλο του συνοδού στο κύκλωμα που διακινούσε μέσω Κρήτης μετανάστες.

Μάλιστα ο 29χρονος φρόντιζε να καλύπτει τα ίχνη της σπείρας καθώς πριν την αποβίβαση των μεταναστών στα "δουλεμπορικά" σκάφη τους αφαιρούσε τις κάρτες από τα κινητά προκειμένου να μην είναι εφικτός ο εντοπισμός των ατόμων που επικοινώνησαν κατά την απόπειρα διαφυγής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή Στόμιο στο Ελαφονήσι από τα ξημερώματα αποκαλύφτηκε άλλη μια μεγάλη υποθεση διακίνησης μεταναστών, ενώ σε εξέλιξη είναι η προανάκριση για τον εντοπισμό των ατόμων που κρύβονται πίσω από το κύκλωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους παράνομους μετανάστες θα παραλάμβανε από την συγκεκριμένη περιοχή σκάφος το οποίο όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Την ασυνήθιστη κίνηση στο συγκεκριμένο σημείο παρατήρησε αλιέας της περιοχής που ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές οι οποίες ήδη γνώριζαν ότι κάποιο σκάφος θα προσέγγιζε τα παράλια των Χανίων για να παραλάβει μετανάστες και να τους μεταφέρει σε κάποια άλλη περιοχή.

Με τη σειρά τους οι λιμενικές αρχές ενημέρωσαν την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων για την παρουσία των μεταναστών στη ακτή για να ακολουθήσει τα ξημερώματα η σύλληψη τους.

Από το πρωί οι 77 μετανάστες βρίσκονται στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων ενώ πλέον ζητούμενο είναι να εξακριβωθεί η ταυτότητα των ατόμων,εαν διέμεναν παράνομα ή νόμιμα στην χώρα και το ποιοί "κανόνισαν" την μεταφορά τους.

Πάντως, το δεδομένο είναι πως έχουν συλληφθεί όλοι, είτε γιατί διέμεναν παράνομα, είτε γιατί προσπάθησαν να φύγουν παράνομα, ενώ σταδιακά οι περισσότεροι θα μεταφερθούν στο παλιό δημαρχείο στην Σούδα (κοντά στον λιμενικό σταθμό) όπου θα παραμείνουν έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Την υπόθεση διερευνούν οι αστυνομικές αρχές των Χανίων που προφανώς βρίσκονται μπροστά σε μια νέα παράνομη περίπτωση διακίνησης μεταναστών, ενώ από την πλευρά τους οι λιμενικές αρχές αναζητούν το σκάφος που θα παραλάμβανε τους 77 μετανάστες.

Πάντως οι περιπτώσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών απο την Κρήτη , αποκαλύπτουν και μιαν διαφορετική πτυχή της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι οι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν και διέμεναν στο νησί - νόμιμα ή παράνομα - αδυνατούν πλέον να βρούν την οποιαδήποτε εργασία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν για άλλες χώρες της Ευρώπης.

Να σημειωθεί πως ακόμη και αυτοί που διεμένουν νόμιμα στην χώρα - με διάφορα προσωρινά έγγραφα - δεν μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα σε άλλη χώρα, οπότε ο μόνος τρόπος που έχουν για να "δραπετεύσουν" απο την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο ήρθαν.....

Flashnews.gr