Στις έντονες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά από ομάδες ειδικών συμφερόντων για να χαλαρώσει το οικονομικό πρόγραμμα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας πως η χώρα δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις που ασκούνται για να μπει φρένο στις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα διατύπωσε την εκτίμηση πως ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μέσω μιας νέας μείωσης επιτοκίων, έχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί από τη στιγμή που η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που δεν αποκλείει να επιτευχθεί οριακά (0,4% του ΑΕΠ) ίσως και φέτος.

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός του τρέχοντος έτους και δεν απέκλεισε να απαιτηθούν τελικά λιγότερα από 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Με φοβίζει η μεγάλη πίεση που ασκείται για χαλάρωση του προγράμματος, πρέπει να αντέξουμε» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Reuters.

Υπενθύμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τεράστια κρίση και δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας.

«Είναι σαφές ότι πάμε καλύτερα, αλλά το 2013 θα είναι το έτος που θα προσδιορίσει το κατά πόσο έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο» εξήγησε την άποψή του και έγινε πιο συγκεκριμένος για τις πιέσεις:

«Αυτήν τη στιγμή κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, ομάδες ειδικών συμφερόντων, ΜΜΕ, ακόμη και βουλευτές με πιέζουν για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: να μην κλείσουν οι ΔΟΥ, να χαμηλώσω τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αρχίσω να χαλαρώνω το πρόγραμμα». Στέλνοντας σαφές μήνυμα ξεκαθάρισε πως «κάτι που χτίσαμε με αίμα και ιδρώτα έξι μήνες τώρα δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα το καταστρέψει, την αξιοπιστία δύσκολα τη χτίζεις και εύκολα τη χάνεις».

Απέρριψε δε τις ανησυχίες ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει υπό το βάρος της πίεσης, δηλώνοντας ότι τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και οι άλλοι δύο πολιτικοί εταίροι είναι πλήρως δεσμευμένοι. Προσέθεσε ακόμη ότι ο ίδιος ήταν πιο τυχερός από άλλους στην κυβέρνηση καθώς, σαν τεχνοκράτης, δεν είχε να αντιμετωπίσει πολιτικό κόστος.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως από τη στιγμή που η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εταίροι της χώρας να μειώσουν κι άλλο το χρέος, ενδεχομένως με μία νέα μείωση επιτοκίων.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επαναγοράς ελληνικού χρέους και δήλωσε πως δεν έχει γίνει απολύτως καμία συζήτηση με τους εταίρους για περικοπή χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας.

Ανεργία

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η ανεργία θα πάρει περισσότερο χρόνο πριν αρχίσει να μειώνεται, και μόνο αφού η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται, το οποίο αναμένεται στο τέλος του 2013.

«Η ανεργία είναι το μεγάλο αγκάθι. Υπάρχει χρονική διαφορά μεταξύ της ανάπτυξης του ΑΕΠ και της μείωσης της ανεργίας, και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό» τόνισε.

Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για έναν ακόμη χρόνο.

Εξάλλου την πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία μπορεί ως το τέλος του έτους να ξεπεράσει την ύφεση και το 2014 να είναι το έτος κατά το οποίο θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά το εγχώριο ΑΕΠ διατύπωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Handelsblatt.

ethnos.gr/Κώστας Τσαχάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook