Το… βαρύ χαρτί των αποκρατικοποιήσεων, αυτό της ΔΕΗ, βγάζει η κυβέρνηση κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΚΑ και Οικονομικών μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ καλούνται μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ετοιμάσει το σχέδιο της αποκρατικοποίησης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που κυριαρχούν. Το πρώτο θέλει το «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε δύο έως τέσσερις μικρότερες και τη διάθεσή τους σε ιδιώτες και το προωθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ικανοποιήσει και τις κοινοτικές απαιτήσεις για πρόσβαση των ιδιωτών στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή. Το δεύτερο που φέρεται να θέλει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή με εκχώρηση του μάνατζμεντ και ο λόγος αυτής της επιλογής έχει να κάνει με τα γρηγορότερα αποτελέσματα.

Το «Εθνος» παρουσιάζει το πρώτο σχέδιο και συγκεκριμένα τις υποψήφιες μονάδες προς πώληση ή εκμίσθωση. Αυτό αναλύεται στον διαμελισμό της ΔΕΗ σε δύο έως τέσσερις μικρές ΔΕΗ… με την καθεμία να έχει από ένα «καλάθι» λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Πηγές λένε, λοιπόν, ότι θα πουληθούν οι μονάδες Ι και ΙΙ του Αμυνταίου, η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα και η ΙΙΙ της Μεγαλόπολης. Η συνολική ισχύς τους είναι 1.200 με 1.300 ΜW. Στα σχέδια είναι να δοθούν επίσης προς μίσθωση η μονάδα Ι της Καρδιάς και Ι του Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία. Η ισχύς των δύο τελευταίων μονάδων είναι 600 MW. Αν δεν προχωρήσει η ενοικίαση των δύο τελευταίων, τότε θα επιλεγεί η πώληση και γι\’ αυτές μαζί με τις πρώτες, δηλαδή θα πουληθούν συνολικά έξι μονάδες.

Μονάδες παραγωγής

Μαζί με τις τέσσερις έως έξι μονάδες θα προστεθούν κατά πάσα πιθανότητα και τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί, για να γίνουν πιο δελεαστικά… τα «πακέτα» πώλησης. Συζητήσεις έχουν γίνει για δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Θησαυρού στη Δράμα και του Αλιάκμονα, καθώς και για τα Κρεμαστά, ενώ επίσης έχει εξεταστεί και η περίπτωση του σταθμού στο Καστράκι.

Ετσι, όπως αναφέρουν πηγές, είναι πολύ πιθανό να σχεδιαστούν τέσσερις μικρές «ΔΕΗ», με την καθεμία να περιλαμβάνει μία λιγνιτική και μία υδροηλεκτρική μονάδα.

Η διαδικασία του σπασίματος της ΔΕΗ σε μικρά καλάθια είναι χρονοβόρα.

Και επειδή μία από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός ενδιάμεσου σταδίου που θα προηγηθεί του διαχωρισμού της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Πρόκειται για τις δημοπρασίες ενέργειας που παράγεται από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της επιχείρησης. Οι ιδιώτες θα μπορούν να αποκτούν τα πακέτα των Μεγαβάτ που θα βγαίνουν στο σφυρί ανάλογα με τις ανάγκες τους για πώληση. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται ταχύτερα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Το προφίλ της εταιρείας

7,3 εκατ. πελάτες, 20.821 εργαζόμενοι

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με περίπου 7,3 εκατομμύρια πελάτες. Διαθέτει σήμερα μία μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατέχει περίπου το 70% της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας στο ενεργειακό της μείγμα λιγνιτικούς, υδροηλεκτρικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, καθώς και σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Περίπου το 60% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη, καθιστώντας τη ΔΕΗ τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει στην κατοχή της 103 σταθμούς, το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 12.093 χλμ. καθώς και τα δίκτυα διανομής συνολικού μήκους 226.456 χλμ.

Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ ανέρχεται σε 12.760 MW. Ο αριθμός του μισθοδοτούμενου τακτικού προσωπικού είναι 20.821.

Μετά την απόσχιση των κλάδων Μεταφοράς και Διανομής, δημιουργήθηκαν δύο 100% θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ ΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

ethnos.gr/Χρήστος Κολώνας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook