Η επαναλειτουργία των ιρλανδικών τραπεζών μετά τη διεθνή οικονομική κρίση απαιτεί επιπλέον 24 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ιρλανδίας, ανεβάζοντας συγχρόνως στα 70 δισ. ευρώ τον συνολικό \”λογαριασμό\” για την \”διάσωσή\” τους.

Από αυτά τα 70 δισ. ευρώ, τα μισά ακριβώς το Δουβλίνο θα τα εξασφαλίσει από τον εξωτερικό δανεισμό ΕΕ-ΔΝΤ, όπως προβλέφθηκε πέρυσι το φθινόπωρο. Το ιρλανδικό δημόσιο, σε συνεργασία με τα φυσικά και θεσμικά πρόσωπα που κατέχουν \”πακέτα\” ομολογιών αυτών των τραπεζών έχει την αποστολή να καλύψει το άλλο μισό ποσό.

Εταίροι της Ιρλανδίας στην ΕΕ όμως εναντιώνονται σε αυτήν την συνδρομή των ομολογιούχων, φοβούμενοι ότι αυτό \”το ιρλανδικό πρότυπο\”, μπορεί να χρησιμεύσει μελλοντικά σε κρίσεις στον τραπεζικό τομέα κι άλλων μελών της Ένωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δεσμεύθηκε γιά \”μία ριζική ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα\”.

Ο ίδιος υπουργός διαβεβαίωσε για την \”πολύ υψηλή δέσμευση\” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, \”για να διασωθεί ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας, μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά και διευκολύνσεων έναντι της ΕΚΤ, μέχρις ότου ξαναβρεθούν οι φυσιολογικότεροι πόροι γιά το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα.\”

Τέλος, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση \”υπολογίζει πολύ στους ομολογιούχους των ιρλανδικών τραπεζών, αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, που χρειάζονται\”.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook