Η Αυστρία θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις έξι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες ισχύει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Αυτή ήταν η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αυστριακών στο σχετικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, βάσει των πρώτων εκλογικών εκτιμήσεων της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης. Ποσοστό 60% ψήφισε υπέρ της διατήρησης της θητείας έναντι 40% που τάχθηκε υπέρ ενός επαγγελματικού στρατού.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι υποστηρικτές της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας είχαν σταθερό προβάδισμα, με ποσοστό που κυμαινόταν στο 48%, ενώ το ποσοστό των αντιπάλων της ανερχόταν στο 40% με τους υπόλοιπους να εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανήλθε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο 54%, πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που αναμενόταν, όμως αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο συμμετοχής σε εθνικές εκλογές στην Αυστρία που ανέρχεται μεταξύ 70-80%.

Στις κάλπες κλήθηκαν συνολικά 6,3 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι για το πρώτο άτυπο δημοψήφισμα σε παναυστριακό επίπεδο, το αποτέλεσμά του οποίου όμως θα είναι δεσμευτικό.

Όπως είχε δηλώσει παραμονές του δημοψηφίσματος ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής σε αυτό.

Στο θέμα της διατήρησης ή της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας στην Αυστρία, τα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού ήταν διχασμένα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Φάιμαν υποστήριζαν την κατάργησή της και την καθιέρωση ενός επαγγελματικού στρατού, ενώ το δεύτερο κόμμα, το συντηρητικό Λαϊκό του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, τασσόταν υπέρ της διατήρησής της.

Σε αντίθεση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, τοποθετούνταν εξ αρχής κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Στην αυστριακή αντιπολίτευση, το μεγαλύτερο κόμμα της, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, υποστήριξε το ισχύον μέχρι τώρα καθεστώς, ενώ ακόμη δύο κόμματα, οι Πράσινοι και το νέο κόμμα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, «Ομάδα Στρόναχ», τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης ενός επαγγελματικού στρατού.

Το μικρό ακροδεξιό κόμμα «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας» κάλεσε τους ψηφοφόρους του σε μποϊκοτάζ.

Οι υποστηρικτές της διατήρησης της στρατιωτικής θητείας διακήρυττταν πως μία κατάργησή της θα αποτελούσε ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ -την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, όπως διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- και εγκατάλειψη του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητάς της, που ισχύει από το 1955 και φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τον πληθυσμό της.

Στο παρελθόν, στην Αυστρία είχαν διενεργηθεί δύο δημοψηφίσματα, το πρώτο το 1978 για την λειτουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστάσιου ενέργειας στο Τζβέντεντορφ που είχε τότε απορριφθεί και το δεύτερο, το 1994, για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε θετική έκβαση (υπέρ της ένταξης το ποσοστό ήταν 66%) και η Αυστρία είναι από την 1η Ιανουαρίου του 1955 πλήρες μέλος της Ένωσης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook