Τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης αλλά και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη για τη βιοποικιλότητα, του οποίου βασική διάταξη αναφέρει ότι σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Νatura καθορίζεται σε 10 στρέµµατα το εµβαδόν των οικοπέδων εντός των οποίων θα επιτρέπεται στο εξής η οικοδοµική ή άλλη δραστηριότητα.

Η Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας με αυτό το νομοσχέδιο θα δει τις περιοχές Νατούρα και κυρίως την αξιοποίησή τους να τίθεται σε άλλη βάση.

«Σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται καμία ουσιαστική προστασία των περιοχών Νατούρα και το υπουργείο θα έπρεπε να σκεφτεί μέτρα και τρόπους για αυτό το θέμα πριν προχωρήσει σε λήψεις αποφάσεων για την αξιοποίηση ή τη διαχείριση των Νατούρα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου . Πέτρος Ινιωτάκης.

\”Αυτή τη στιγμή εκτός σχεδίου δόμηση καλώς ή κακώς δεν μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Κάτι που φυσικά πρέπει να ισχύσει και σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξουν κάποια όρια. Πρέπει να υπάρξουν κάποιοι σαφέστατοι περιορισμοί και ως προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς βλέπουμε θετικά αυτή την πρωτοβουλία, αρκεί να υπάρξουν κάποια βασικά πράγματα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό το μέτρο χωρίς φορέα διαχείρισης, Κτηματολόγιο ή κάποια άλλα ζητήματα τα οποία εκκρεμούν>> τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Αναπτυξιακό εργαλείο

Μια πολύ σημαντική επισήμανση είναι αυτή του μέλους της εταιρίας Βιώσιμης Ανάπτυξης «Φοίνιξ» Δημήτρη Ψαρρά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προστατευόμενες περιοχές και η άγρια φύση, ειδικά για την Κρήτη, είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο.

«Μιλάμε για ενέργεια, το πολύ καλής ποιότητας νερό, τρόφιμα υψηλής ποιότητας και άλλα προϊόντα και αγαθά, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το όπλο μας για να βγούμε από την κρίση. Αυτό που λείπει λοιπόν είναι η ορθή διαχείριση των περιοχών αυτών από έναν φορέα τοπικού χαρακτήρα. Αυτός ο πλούτος αντί να αξιοποιείται από τις ντόπιες κοινωνίες, μένει ανεκμετάλλευτος και καταστρέφεται», επισημαίνει ο κ. Ψαρράς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο Δίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών περιλαµβάνονται 419 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η αρτιότητα των οικοπέδων στις περιοχές αυτές αυξάνεται στα 10 στρέµµατα προκειµένου ο ιδιοκτήτης να πάρει οικοδοµική άδεια για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Το µέτρο αυτό αναµένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook