Η «αφρόκρεμα» των ναυτιλιακών ομίλων από όλη την υφήλιο έχει στρέψει το βλέμμα της στην ελληνική λιμενική βιομηχανία, ένα μήνα περίπου πριν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εισέλθει στην τελική ευθεία και ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις στη λιμενική βιομηχανία της χώρας.

Μεταξύ των λιμένων που προορίζονται για \”αξιοποίηση\” απο ιδιώτες, είναι το λιμάνι του Ηρακλείου και συγκεκριμένα οι δραστηριότητες που αφορούν στην κρουαζιέρα, αφού – σύμφωνα με το σχέδιο – σε κάθε λιμάνι θα παραχωρηθεί διαφορετική δραστηριότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τον κλάδο της κρουαζιέρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις – μεταξύ άλλων – η κινεζική Cosco και ο όμιλος Grimaldi.

Και καθώς ο όμιλος Grimaldi ήδη δραστηριοποιείται – ακτοπλοικά – στο Ηράκλειο, δεν αποκλείεται να δούμε μιαν κοινοπραξία που θα αναλάβει και τον κλάδο της κρουαζιέρας για την ανάπτυξη του οποίου έχει δώσει μεγάλη \”μάχη\” ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.

Και φυσικά οι επενδύσεις αυτές συνδυάζονται με την προσπάθεια δημιουργίας στο λιμάνι του Ηρακλείου των συνθηκών για να αποτελέσει μόνιμο σταθμό κρουαζιέρας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εμπορευματικούς σταθμούς έχουν εκφράσει η Cosco, η Hutchison, η International Container Terminal Services, η China Merchant, η Shanghai International Port, η PSA, ενώ για σταθμούς κρουαζιέρας έχει εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον η Cosco.

Από την Ινδία έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, σε ό,τι αφορά τους Σ.ΕΜΠΟ, η Adani, η ABG Ports, Tatas, η Essar Ports, η GMR, η GVK και ο όμιλος Birla.

Από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο ενδιαφέρον για εμπορευματικούς σταθμούς έχουν δείξει ελληνικές ναυτιλιακές αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες, τουρκικοί όμιλοι, όπως η Global Ports Holding, η Dogus, η Yildirim, η Akfen, και η Fiba.

Οι όμιλοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στο ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι οι Eλληνες επιχειρηματίες επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μέσω κοινοπραξιών. Σε ό,τι αφορά τους επιβατικούς και τους σταθμούς κρουαζιέρας, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τουρκικοί όμιλοι, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, ο όμιλος Grimaldi, καθώς και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Εντονο είναι το ενδιαφέρον από ναυτιλιακούς κολοσσούς από την Ευρώπη και τη Ρωσία για τους εμπορευματικούς λιμενικούς σταθμούς. Εταιρείες όπως είναι η APM Terminal του ομίλου Maersk, η Mediterranean Shipping Company η Raw & Refined (για το ΣΙΛΟ του ΟΛΘ), η Eurogate, η CMA CGM και η NCC, ενώ σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα ενδέχεται να ενδιαφερθεί η TUI.

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν αποκλείεται να δείξουν ενδιαφέρον για εμπορευματικούς σταθμούς, σε συνεργασία πάντως με εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα, η AIM, η SSA Marine και η Santos Brasil, ενώ για την κρουαζιέρα ενδιαφέρονται, για χρήση και όχι για επενδύσεις σε υποδομές, οι μεγαλύτεροι όμιλοι κρουαζιέρας στον κόσμο, η Carnival και η Royal Caribbean.

Αντίθετα με τους ναυτιλιακούς ομίλους, τα ελληνικά λιμάνια δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν ξένους χρηματοεπενδυτικούς ομίλους, όπως η GIC, η KKR, η Carlyle αλλά και η Axa Ωστόσο, ελληνικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ποσειδών», οι λιμενικές δραστηριότητες που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των υποψήφιων επενδυτών είναι ο προβλήτας Ι του Σ.ΕΜΠΟ., η κρουαζιέρα και το Car Terminal στον ΟΛΠ. Επίσης, ο προβλήτας 6 του Σ.ΕΜΠΟ. και το γενικό και χύδην φορτίο στον ΟΛΘ, με τη Hutchison και την International Container Services να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, το εμπορευματικό λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη, το γενικό και χύδην φορτίο στο Βόλο, η κρουαζιέρα και η ακτοπλοΐα ro – ro στην Ηγουμενίτσα, η ακτοπλοΐα ro – ro στην Πάτρα και η κρουαζιέρα στην Κέρκυρα στο Ηράκλειο, στη Μύκονο τη Σαντορίνη και τη Ρόδο.

Τα λιμάνια και οι υφιστάμενες δραστηριότητες που έχουν προσδιοριστεί ως «μη αξιοποιήσιμες» περιλαμβάνουν τα εξής: για τον ΟΛΠ το γενικό φορτίο, για τον ΟΛΘ η ακτοπλοΐα, για το Ηράκλειο το container, γενικό & χύδην φορτίο, για το Βόλο η ακτοπλοΐα και η κρουαζιέρα, για την Πάτρα το γενικό και χύδην φορτίο και η εγχώρια ακτοπλοΐα. Στην Αλεξανδρούπολη δεν αναμένεται να προκαλέσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους συμβούλους, οι λιμενικές δραστηριότητες για την ακτοπλοΐα, όπως και στην Καβάλα, την Ελευσίνα, το Λαύριο και τη Ραφήνα.

Υπέρ των παραχωρήσεων τάσσεται η τρόικα

Τα υπέρ και τα κατά της πρότασης Cosco για την εξαγορά του 60% των μετοχών του ΟΛΠ έναντι ποσού που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων, εξετάζουν στην κυβέρνηση αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρόταση έχει προκαλέσει ένα βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση, αφού από τη μια η προοπτική εισόδου εκατοντάδων εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Cosco έχει δεσμευθεί να φτιάξει μόνη της τη νέα βάση κρουαζιέρας και να αναστήσει τη ναυπηγοεπισκευή, έχει βρει πολλούς υποστηρικτές.

Οπως χαρακτηριστικά ακούγεται, εκτός από τα μετρητά, η Cosco απέδειξε ότι ξέρει τη «δουλειά» και ότι θα δώσει υπεραξία στις παραναυτιλιακές επιχειρήσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την άλλη, όμως, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι στην προοπτική πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», αρχικά η τρόικα ήθελε να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην πώληση των μετοχών των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας. Οι πληροφορίες λένε ότι μόλις συνειδητοποίησαν ότι από αυτά τα δύο λιμάνια περνάει η συντριπτική πλειοψηφία της κίνησης στην Ελλάδα άλλαξαν γνώμη και προώθησαν το σχήμα των παραχωρήσεων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων.

Σαν αντεπιχείρημα έχει εκφρασθεί ότι δεν θα υπάρχει μονοπώλιο, αφού μπορεί να αναπτυχθούν τρεις ή τέσσερις λιμενικοί κόμβοι στη χώρα (Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Κρήτη – Ηγουμενίτσα) και ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, όμως, έχει δοθεί και μια άλλη εξήγηση, και πιο συγκεκριμένα έχει διαρρεύσει η πληροφορία, η οποία δεν διασταυρώνεται, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα είχαν πρόβλημα να πουληθούν οι μετοχές του ΟΛΠ, αρκεί να μην καταλήξουν σε κινέζικο όμιλο. Και ότι μόλις αντιλήφθηκαν ότι ένας κινέζικος όμιλος είναι το φαβορί, έκαναν στροφή 180 μοιρών και προώθησαν τις παραχωρήσεις.

Οσοι τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, επισημαίνουν επίσης ότι στην Cosco έχουν παραχωρηθεί οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ. του ΟΛΠ έναντι 550 εκατ. ευρώ σε καθαρά παρούσα αξία. Προσθέτουν δηλαδή ότι η Cosco εφόσον αγοράσει το λιμάνι, θα καταβάλει στο ελληνικό κράτος ένα ποσό από 500 έως 700 εκατ. ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα της επιστραφεί μέσω της μη καταβολής του ετήσιου ενοικίου για τους δύο προβλήτες. Η άλλη άποψη, πάντως, απορρίπτει το συγκεκριμένο επιχείρημα, σημειώνοντας ότι τα ποσά αυτά δεν θα κατέληγαν ποτέ στα ταμεία του Δημοσίου, σαν μέρισμα από τον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου σήμερα με ποσοστό 75% είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

(με πληροφορίες απο naftemporiki.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook