Με την «επιστράτευση» εμπειρογνωμόνων από την Ε.Ε., που αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, την ανασύνταξη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την επίσπευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών όσον αφορά στην ενίσχυση του «οπλοστασίου» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να δώσει την τελική «μάχη» για την πάταξη του φαινομένου.

Η Κομισιόν όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη συγκροτήσει την ομάδα που θα στείλει στη χώρα μας, προκειμένου να παράσχει τεχνογνωσία στα στελέχη του υπουργείου προς την κατεύθυνση εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος, αλλά και συμβουλές για ταχύτερη απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης.

Καθ\’ οδόν

Ολλανδοί, Γάλλοι, Σουηδοί, Ισπανοί, Βέλγοι, Αυστριακοί και φυσικά Γερμανοί βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα μας, έτοιμοι να επικεντρώσουν την τεχνική τους βοήθεια προς τις ελληνικές διωκτικές αρχές σε στοχευμένες δράσεις που αφορούν στην είσπραξη οφειλών και στον έλεγχο των εύπορων ιδιωτών και των μεγάλων φορολογουμένων – εταιρειών.

Καθένας μάλιστα είναι ειδικός στον τομέα του και έτσι οι αρμοδιότητες έχουν ήδη χωριστεί, αφού Βέλγοι και Ολλανδοί θα «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι Γάλλοι τους εύπορους, οι Σουηδοί τους επώνυμους, ενώ οι Ισπανοί θα δώσουν έμφαση στο νέο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων.

\"Eσοδα
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Από την άλλη βέβαια πλευρά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να θωρακίσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού με ένα ισχυρό πλέγμα μέτρων που θα περιγράφεται αναλυτικά στο νέο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα στοχεύει αποκλειστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και γι\’ αυτό θα περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα και κυρώσεις κατά των φοροφυγάδων.

Δήμευση

Αμεση δήμευση περιουσιών και τραπεζικών καταθέσεων όσων εντοπίζονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό να φοροδιαφεύγουν και διαπιστώνεται ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, αλλά και ένα νέο μοντέλο ελέγχου των εισοδημάτων κυρίως των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι οι πάσης φύσεως ελεύθεροι επαγγελματίες, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το νέο οπλοστάσιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ιδιαίτερη φυσικά έμφαση θα δοθεί στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και στις έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων, με σύγκριση οικονομικών στοιχείων που αφορούν σε κλαδικά έσοδα και περιθώριο κέρδους καθώς και ύψος λειτουργικών και άλλων δαπανών της επιχείρησης ή του επαγγελματικού γραφείου.

Σημαντικό ρόλο στη «μάχη» θα διαδραματίσει για μια ακόμη φορά και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογούμενων, που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και στους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Πλήρης εικόνα

Βασική επιδίωξη είναι όπως οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των στοιχείων για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου.

Είναι φυσικά αυτονόητο ότι στην περίπτωση που τα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ποσά που δαπάνησαν ή αποταμίευσαν, τότε ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ θα επιβάλλονται και πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι δράση αναλαμβάνει και η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου, η οποία ετοιμάζει πυρετωδώς τις προτάσεις της για μια ριζική μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, ένα νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες και νέα μέτρα για την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής.

Ο φόρος στα ακίνητα

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που έρχονται με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της άνοιξης, θα περιληφθεί και η επιβολή του ενιαίου φόρου για τα ακίνητα, ο οποίος θα ενσωματώνει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ενώ στον εντοπισμό της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα συμβάλει αποφασιστικά και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των πολιτών.

Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής θα συνοδευτεί με τη μετατροπή των εφοριών σε ελεγκτικά κέντρα, αφού, όπως υπογραμμίζουν οι παράγοντες του υπουργείου, σήμερα «πάσχουμε» στους ελέγχους και στις ποινές. Στο πλαίσιο αυτό το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των ΔΟΥ, μόλις ολοκληρωθεί η φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων περί τα μέσα Μαρτίου, θα τοποθετηθεί σε υπηρεσίες ελέγχου, διασταύρωσης, είσπραξης και στα δικαστικά τμήματα.

Το στοίχημα

Το στοίχημα που θέλει να κερδίσει φέτος το οικονομικό επιτελείο είναι να έχει θετικά αποτελέσματα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, ώστε να πάρουν «ανάσα» τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, να δημιουργηθούν πλεονάσματα και να δοθεί έτσι η ευκαιρία ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, αλλά και να μη χρειάζεται να πηγαίνει ο πολίτης ή ο φοροτεχνικός ή ο λογιστής στη ΔΟΥ παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook